Pirotehnika nije dio blagdanskog ugođaja

Dolaskom prosinca i blagdanskih dana proizvođači pirotehnike dobili su svojih pet minuta slave. Uporaba pirotehničkih sredstava pred božićne i novogodišnje blagdane, posebice kod mlađe populacije, ovih dana je dosegla svoj vrhunac. Međutim, iako je, prema riječima Damira Čuture, glasnogovornika MUP-a ZHŽ-a, proteklih godina zanemarivo mali broj fizičkih i pravnih osoba kažnjavan zbog prekršaja vezanih uz nezakonitu prodaju ili uporabu pirotehničkih sredstava i jednako zanemarivo mali broj osoba koje su ozbiljnije ozlijeđene pirotehničkim sredstvima, MUP ZHŽ-a će i ove godine ulagati velike napore na suzbijanju ilegalne prodaje ovih sredstava.

Planirane aktivnosti

Policijski komesar Zoran Galić i v. d. ravnatelja Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ-a Ivan Bunoza održali su sa suradnicima u Širokom Brijegu radni sastanak na kojem su dogovorili zajedničke aktivnosti, koje će se provoditi, a koje imaju za cilj sankcioniranje ilegalne prodaje pirotehničkih sredstava.

Protiv osoba koje zateknemo da ilegalno prodaju pirotehnička sredstava, poduzet ćemo sve zakonom propisane mjere, a takva sredstva ćemo oduzeti. Nadamo se da će i ove aktivnosti doprinijeti tome da predstojeći blagdani proteknu u dostojanstvenom ozračju i u miru", poručili su iz MUP-a ZHŽ-a.
Čutura nas je upoznao s tim da su zapriječene kazne za prekršaje iste svake godine od dana stupanja na snagu navedenog zakona do danas, i ostat će iste sve do usvajanja novog zakona.

Oblast prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u ZHŽ-u regulirana je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu. Tim zakonom propisana su četiri razreda pirotehničkih sredstava za zabavu. Pirotehnička sredstva za zabavu I. razreda mogu se prodavati u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama, tijekom cijele godine osobama mlađim od 18 godina. U prodavaonici je dopušteno držati do 20 kilograma sredstava za zabavu I. razreda.

Pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda mogu se prodavati samo u prodavaonici oružja i streljiva, a u tim prodavaonicama dopušteno je držati do 60 kilograma ovih pirotehničkih sredstava, a prodavati se mogu samo osobama starijima od 18 godina i to u vremenu od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno skrbnika. Nabava i prodaja pirotehničkih sredstava za zabavu III. i IV. razreda dopuštena je pravnim i fizičkim osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdala Policijska uprava.

Propisane kazne

Člankom 54. ovog zakona propisana je kazna od 300 do 3000 maraka ili kazna zatvora do 30 dana za fizičke osobe koje prodaju pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda izvan prodavaonica oružja i streljiva, te za fizičke osobe koje prodaju pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda osobama mlađim od 18 godina ili prodaju ta sredstva u maloprodaji od 2. siječnja do 26. prosinca.

Razredi pirotehničkih sredstava

Tim zakonom propisana su četiri razreda pirotehničkih sredstava za zabavu, kako slijedi:
Razred I.
- pirotehničke igračke: bengalske šibice, pucajuće šibice, konfeti-bombice, pucajuće žabice, pasje bombice, itd.
Razred II.
- sredstva za male vatromete: petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovski pucnji tzv. Patry Knaller i rakete.
Razred III.
- sredstva za srednje vatromete: srednje veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe.
Razred IV.
- sredstva za velike vatromete: veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe.

Pirotehnika opasnija od terorista?

Statistike pokazuje da u mirnodopskom razdoblju svake godine od pirotehnike pogine više desetaka ljudi. Najveća stopa smrtnosti, čak 66 posto, događa se u SAD-u 4. srpnja, na Dan američke neovisnosti i svake godine raste, dok se krivulja opasnosti od napada terorista kreće silaznom putanjom. Svake godine nekoliko stotina ljudi u Kini pogine zbog nesreća izazvanih vatrometom. Nesreće u kojima djeca uslijed korištenja pirotehničkih sredstava ostaju bez prstiju su za vrijeme blagdana utrostručene.

Minja Pejanović [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari