Treći Božić zaredom u domu

Zaposlenici i štićenici Doma za stare i nemoćne "Sv. Josip Radnik" na Bučinama, koji posluje sedmu godinu za redom, također se užurbano pripremaju za nadolazeći blagdan Božića, kojeg će oni, kao i svake godine, obilježiti na svečan način, služenjem svete mise, bogatim ručkom, te cjelodnevnim druženjem, razgovorom i pjesmom.

Aktivne štićenice

Od sestre Pauline Kvesić, voditeljice doma, doznali smo kako je sveta misa na sam blagdan Božića središnja svečanost, a sve ono što slijedi, ručak i druženje, organizira se kako bi i ove starice, kojih u domu trenutačno ima 51, osjetile toplinu blagdana. Iz razgovora s njima doznajemo kako su one zadovoljne smještajem i uvjetima života u domu.

"One koje su pokretne rado pomažu, bilo u kuhinji ili vrtu, ili pak na neki drugi način, jer se, kažu, i same tada osjećaju korisnijima i sretnijima. Osim vanjskog vrta imamo i unutarnji u čijem uređenju one također jako rado sudjeluju", kazala je sestra Paulina.

Sveta misa i molitva neizostavan su dio njihovog života. Osim što mole za sebe i svoju obitelj, ove starice u molitvama često spomenu i ljude koji žive oko njih i koji im pomažu na bilo koji način. Svake nedjelje i blagdana u njihovoj kapelici svetu misu služe svećenici s Humca, a nije rijetkost, posebice u vrijeme povećanog broja hodočasnika u Međugorje, da misu dođe služiti svećenik s engleskog govornog područja, a česti gosti su i Talijani.

"Kako sam već i rekla, na sam blagdan Božića bit će služena svečana sveta misa, a ono što nam slijedi prije je uređenje i ukrašavanje doma, kićenje bora, ali i postavljanje jaslica", ističe sestra Kvesić.

Velik broj donatora

Rad doma temelji se na donacijama dobrih ljudi, i tako je, kaže sestra Paulina, od samog početka do danas. Ono što je posebno raduje je činjenica da je sve veći broj ljudi iz župe i općine koji su upoznati s radom ovoga doma i na taj način pomažu njihove štićenice s raznim namirnicama, voćem, povrćem i ostalim.

"Ne bih htjela nikoga izdvajati, ali posebno hvala obitelji Boška Vukšića iz Studenaca, koji se bave poljoprivredom, i kroz cijelu godinu nas opremaju s velikim količinama raznog povrća", kazala je sestra Paulina koja je ovom prigodom svim ljudima dobre volje zaželjela sretne i blagoslovljene nadolazeće blagdane. Iz razgovora sa samim štićenicama ovoga doma doznali smo kako su zadovoljne smještajem i svime, ali i načinom na koji se ovdje slavi Božić.

Dom za mnoge raj na zemlji

Devedesetjednogodišnja Janja Primorac s Mostarskih vrata, koja Božić u domu dočekuje treću godinu za redom, kazala nam je kako se takva proslava blagdana može samo poželjeti. "Zadovoljna sam da zadovoljnija ne mogu biti, samo sačuvaj Bože teške bolesti ili ne dao Bog da me izbace odavde. U svom životu sam pokopala roditelje, tri sestre i tri brata, ali nitko mi nije u životu bio bolji nego su ove sestre koje se ovdje brinu o nama. Kada sam bila mala majka me je tukla, a sa sestrama i braćom sam se uvijek svađala, dok ovdje nema ni vike ni galame ni svađe, ovdje je mir Božji, ovo je raj na zemlji", kazala je Janja.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari