Čović ima tri scenarija za blokadu

ljubuski.info

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će blokirati uspostavljanje vlasti ukoliko njegova stranka bude zaobiđena i ako SDP pokuša napraviti vlast sa SDA, HSP-om i Narodnom strankom Radom za boljitak. Međutim, Čović nije htio objasniti ni otkriti koji su to mehanizmi blokade. Dnevni list doznaje da Čović ima tri scenarija eventualne blokade. Prvi je blokada Doma naroda na način da se ne uspostavi Klub Hrvata, drugi je bojkot sjednica Doma naroda, a treći i posljednji je povlačenje vitalnih nacionalnih interesa i na taj način blokada svih odluka koje bi donijela nova vlast.

Ključ

Prvi scenarij realizirao bi se tako da dva HDZ-a blokiraju formiranje Kluba Hrvata u Domu naroda na način da bojkotiraju izbor izaslanika za Dom naroda u hrvatskim županijama. To mogu vrlo lako uraditi, jer se već kasni s izborom izaslanika, a Središnje izborno povjerenstvo nema odgovora ni kazne za ovakvo ponašanje. Tako se s odugovlačenjem može ići u nedogled. Iako bi Klub Hrvata bio formiran kao krnji od izaslanika iz ostalih stranaka, on ne bi mogao funkcionirati bez svih 17 izaslanika, jer postoji dovoljan broj onih koji mogu biti izabrani. U prošlom sazivu vlasti, Klub Srba je jedno vrijeme funkcionirao kao krnji klub, ali samo zato što nije mogao biti popunjen izabranim izaslanicima iz županijskih skupština. Međutim, to je moralo biti ispravljeno. Ovakav slučaj ne može se dogoditi s Klubom Hrvata jer ih u županijskim skupštinama ima dovoljno, tvrdi dobro upućen izvor.

Ako znamo da po Ustavu Federacije Dom naroda igra ključnu ulogu u formiranju vlasti, samim tim jer Dom naroda predlaže predsjednika i dopredsjednike Federacije, ukoliko ne bude hrvatskog Kluba, neće moći biti ni prijedloga.

Sve je na HDZ-u

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić svjestan je kako dva HDZ-a mogu pokušati ostvariti ovaj scenarij i to tamo gdje imaju snage utjecati na izbor izaslanika za Dom naroda kroz Komisije za imenovanja.

"No, tada rade suprotno Ustavu kao i Izbornom zakonu. Središnje izborno povjerenstvo već je upozorilo na kašnjenje u izboru izaslanika, tako da očekujemo da SIP do kraja provodi zakon. Prema tome, odluka HDZ-a je njihovo autonomno pravo, a kakve će posljedice biti, vidjet ćemo", naglasio je Pudarić.

Bojkotiranje

Drugi scenarij na koji je upozorio dopredsjednik HSP-a BiH Josip Perić je da dva HDZ-a u potpunosti bojkotiraju rad Doma naroda na način da kažu svojim izaslanicima da ne dolaze na sjednice. Ipak, Perić se pita koga to još mogu povući za sobom i dovesti do situacije koja je bila 2001. s hrvatskom samoupravom. Takozvani građanski neposluh jedna je od opcija na koju računaju u dva HDZ-a, a osim Perića ovu je mogućnost naveo i izvor blizak HDZ-u BiH.

Kao treći i posljednji mogući scenarij koji će se pokrenuti ako SDP ipak uspije formirati Vladu Federacije bez dva HDZ-a, aktiviranje je mehanizma vitalnog nacionalnog interesa u federalnom Domu naroda. Za takvo nešto imaju potrebne dvije trećine glasova, čime u startu imaju mogućnost blokirati bilo koju odluku ili zakon koji bi eventualna Valter-Wolf koalicija predložila. Vitalni nacionalni interes tako bi bilo učinkovito oruđe za dva HDZ-a kojim bi mogli prilično uspješno otežavati rad Vladi koju bi vodio SDP.

Dodikova potpora

Međutim, dva će HDZ-a na državnoj razini imati i dodatnu potporu i to SNSD-a čiji je čelnik Milorad Dodik najavio kako će podržati samo autentičnog Hrvata koji dolazi iz jednog od HDZ-a na mjestu predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

"Nismo spremni kalkulirati na bilo kojoj drugoj razini. Ako nema tog dogovora i ako izostane srpska strana, onda nema nikakvog imenovanja", upozorio je Dodik. Ipak, Dodik je pojasnio kako je najava koalicije između SDP-a BiH, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a unutrašnja stvar Federacije BiH i da RS nema ništa s tim. No, iako SDP ima pravo igrati takve igre na federalnoj razini, jednom kad se dođe na državnu, onda mora znati, tvrdi Dodik, kako se sve mora dogovoriti u Parlamentu BiH. Naravno, u tom slučaju ključ za uspostavu vlasti leži u stavu srpske strane, a Dodik je jasan kako lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ne zaslužuje podršku iz RS-a i da je neće dobiti.

SDP je na potezu

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota nije želio otkriti koje će poteze povući dva HDZ-a ukoliko SDP i dalje bude ustrajao na formiranju vlasti bez ove dvije stranke. Kaže kako tek treba sačekati idući potez SDP-a, a nakon toga će se znati što će HDZ ponuditi kao odgovor. Ipak, više bi se detalja moglo znati u ponedjeljak kada je zakazana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Što sadrži platforma

U programskoj platformi koju je SDP ponudio, između ostalog, navodi se kako će se, umjesto dosadašnje prakse da federalna Vlada donosi odluke većinom, odluke donositi većinom uz obvezno minimalno jedan ministarski glas iz svakog od naroda. To znači da će Hrvati sada imati mogućnost utjecati na donošenje odluka u ovom tijelu. Također je naznačeno kako će se oporezivati više luksuz, a manje život i rad, a predlaže se i promjena vanjskotrgovinske politike na način da se ugovor o slobodnoj trgovini primjenjuje i u području zaštitnih mjera, što do sada nije bila praksa. S druge strane, poziva se na što hitnije dobivanje statusa kandidata za EU, ali i što brži ulazak u NATO savez.

  1. Prvi način da HDZ blokira vlast jest da blokiraju formiranje Kluba Hrvata u Domu naroda na način da bojkotiraju izbor izaslanika iz županijskih skupština
  2. Drugi scenarij je da dva HDZ-a u potpunosti bojkotiraju rad Doma naroda na način da kažu svojim izaslanicima da ne dolaze na sjednice
  3. Kao treći rezervni scenarij koji će se pokrenuti samo ako SDP uspije formirati vlast bez dva HDZ-a je aktiviranje vitalnog nacionalnog interesa
Dario Pušić | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari