Odluka o produženju roka otplate kredita

ljubuski.info

Ekonomska kriza koja je mnoge kreditno zadužene građane zavila u crno, kao i osobe koje su im bile jamci, natjerala je i Agenciju za bankarstvo Federacije BiH na poduzimanje dodatnih mjera kako bi uspjeli osigurati uvjete da što veći broj zaduženih građana uspije izmiriti svoje obveze prema bankama.

Rok dulji godinu dana

Naime, Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH je donio odluku o produženju privremenih mjera za reprogram kreditnih obveza fizičkih i pravnih osoba u bankama. Rok za podnošenje zahtjeva za reprogramiranje produžen je na razdoblje od godinu dana, odnosno do 31. prosinca 2011.godine, prenosi Fena. Reprogramom, odnosno restrukturiranjem kreditnih obveza, smatra se produženje krajnjeg roka za otplatu kredita najmanje 12 mjeseci čime se smanjuju rate kredita, naveli su iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH. No, da biste dobili mogućnost reprogramiranja kredita, morate ispunjavati i određene uvjete. Kako su istaknuli iz Agencije, reprogramiranje kredita mogu zatražiti građani koji su uslijed gospodarske krize, i to ne svoj krivnjom, ostali bez posla ili su im osobni prihodi u bitnome smanjeni. Usto, dužnik ne smije imati kašnjenje duže od devedeset dana u otplati kredita koji želi reprogramirati.

Kašnjenja ispod 90 dana

Pravne osobe mogu podnijeti zahtjev za reprogramiranje kreditnih obveza pod uvjetom da su solventni te da također nemaju kašnjenje duže od 90 dana u otplati kredita koji se restrukturira. Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da banke ne mogu vršiti reprogram i restrukturiranje kredita na način da otežavaju položaj dužnika kroz povećanje kamatne stope. Privremene mjere Agencije za bankarstvo FBiH su usmjerene prema kvalitetnim dužnicima koji su u privremenim poteškoćama zbog i dalje prisutne ekonomske krize, a da se istodobno ne povećavaju rezerve za kreditne gubitke, kao i cijena kredita i troškovi za dužnika, naveli su iz Agencije.

Ovakva vijest svakako će, barem donekle, olakšati položaj mnogih građana u FBiH koji muku muče s otplatom kredita.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari