Vlast u Federaciji bez HDZ BiH i HDZ 1990!?

Bez obzira na uporne apele HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. prema kojima se oni ne smiju zaobići u procesu formiranja vlasti na federalnoj razini, SDP je, čini se, odlučan u svojoj namjeri da kao hrvatske partnere prihvati Narodnu stranku Radom za boljitak i HSP BiH.

Ovo potvrđuje i dogovor prema kome su već utvrđena i imena ključnih aktera u sastavljanju federalne izvršne vlasti. Prema planu koji je "Dnevnom listu" otkrio jedan od sudionika pregovora na relaciji HSP - SDP - Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatima će pripasti mjesto predsjednika Federacije, a u ovim strankama pri tom ozbiljno računaju na potpredsjednika HSP-a Živka Budimira.

On bi, kao predsjednik Federacije, uz podršku dvoje dopredsjednika koje bi izabrali SDP i SDA, trebao predložiti, odnosno imenovati, i premijera buduće federalne Vlade, a kako sada stvari stoje, to bi trebao biti član Predsjedništva SDP-a Nermin Nikšić.

Ovakva podjela i nije neočekivana, budući da SDP pod svaku cijenu želi uza sebe imati koalicijske partnere iz HSP-a, a prema svemu sudeći, oni bi trebali dobiti i još koje ministarstvo u budućoj federalnoj Vladi.

Uloga Narodne stranke Radom za boljitak u ovoj priči ipak se više vrti oko federalne Vlade, konkretno ministarstava za koje potpredsjednik "Boljitka" Jerko Ivanković Lijanović kaže da bi najbolje održavala ekonomski program njegove stranke. Konkretno, pregovara se o Ministarstvu poljoprivrede ili Ministarstvu razvoja i poduzetništva, ali moguće i Ministarstvu financija. Međutim, da bi se uopće stiglo do formiranja Vlade Federacije, potrebno je zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta, ali SDP je, čini se, već razradio plan kako to postići.

Odgovor je jednostavan - zajedno sa SDA, Boljitkom i HSP-om dobiti potreban broj glasova u svakom od tri kluba naroda u federalnom Domu naroda. To su i uspjeli te sada zajedno sa Boljitkom imaju apsolutnu većinu u Klubu srpskog naroda, sa SDA potrebne ruke u Klubu Bošnjaka, te zajedno sa HSP-om, Boljitkom i DNZ-om i više od trećine u Klubu Hrvata. Ustav je jasan - u izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije, najmanje trećina izaslanika iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih poslanika u Domu naroda može kandidirati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije. Navedena koalicija okupljena oko SDP-a to ima.

Međutim, da bi se predsjednik i dopredsjednici i potvrdili, potrebna je, ako ne uspije potvrda u oba doma federalnog Parlamenta, odluka samo jednog doma.

SDP je računao i na ovu situaciju, tako da, iako nema većinu u Domu naroda, u Zastupničkom je domu zajedno sa SDA ima, što mu teoretski omogućava "progurati" svoje i koalicijske kadrove na čelne funkcije u Federaciji.

Predsjednik Federacije, naime, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konzultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije je izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova federalni Zastupnički dom.

U slučaju da SDP-ov plan zaista bude išao tako glatko, vrlo je moguće da dva HDZ-a ispadnu iz kombinacija za formiranje vlasti na federalnoj razini. Međutim, šta će se događati na državnoj razini, još uvijek ostaje nepoznato, budući da tamo mnogo toga zavisi od ponašanja SNSD-a koji je, podsjećamo, blizak tradicionalni partner HDZ-a BiH.

SDP se, kako piše "Dnevni list", već sada želi osigurati od bilo kakvih poteza aktualne Vlade koji bi ga mogli koštati u budućnosti. Stoga je od SDA zatražio blokiranje bilo kakvu mogućnost da trenutna federalna Vlada u tehničkom mandatu imenuje pojedine čelnike federalnih tijela. Na taj će način spriječiti da pojedine stranke dobiju funkcije prije nego što se formira nova Vlada Federacije.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari