Jurišić: Možemo u vlast, ali ne pod patronatom HDZ-a

HSP BiH u idućih će sedam dana konačno odlučiti postoji li i službeno Hrvatska koalicija (HDZ 1990.-HSP BiH), potvrdio je za Dnevni list lider pravaša Zvonko Jurišić.

Nakon što je "devedesetka" potpisujući jednostrani ugovor s HDZ-om BiH o podjeli vlasti potaknula HSP BiH da razmisli o budućim odnosima s Ljubićem, Jurišić tvrdi kako će pravaši ipak nastojati biti dio izvršne vlasati, ali nikako pod patronatom HDZ-a BiH.

"Ne želimo nikome biti privjesak" - upozorio je Jurišić, pojasnivši kako namjere o stvaranju takozvane svehrvatske koalicije nisu bile iskrene, nego se radilo o isključivo interesnom sporazumu nastalom možda i zbog straha da bi neki mogli ostati bez pozicija u vlasti.

Da je tomu tako, svjedoči i činjenica, navodi Jurišić, da se na papiru koji su potpisali Čović i Ljubić nalazila samo dva mjesta za potpise.

"Kako onda možemo govoriti o svehrvatskoj koaliciji, jer da se zaista mislilo ići u pravcu okupljanja svih hrvatskih predstavnika, organizirao bi se zajednički sastanak" - upozorio je Jurišić, koji nam je potvrdio i kako je dan ranije s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem govorio i o mogućnosti da vlast u Federaciji čine stranke koje do sada nisu bile u vlasti.

Moguće kombinacije

No, jedno je jasno - te stranke, navodi Jurišić, morale bi odmah u startu izraziti spremnost za donošenjem ustavnih rješenja koja će Hrvatima jamčiti ravnopravnost.

U svakom slučaju, još uvijek je rano, smatra lider pravaša, govoriti o tome tko će ili neće u vlast, jer je sve u fazi razgovora, ali je moguće da HSP bude u vlasti, no ne pod kišobranom dvaju HDZ-ova.

Čak je moguća i situacija da HSP kao hrvatska komponenta bude, pored HDZ-ova, dio izvršne vlasti, ali predizborne kombinatorike još su uvijek daleko od završetka. Ovime je zapravo potvrđena teza kako sudjelovanje isključivo dvaju HDZ-ova s hrvatske strane u vlasti ipak nije sigurnost na koju mogu računati Čović i Ljubić te da je sasvim moguće da SDP, kao pobjednička stranka u Federaciji, pokuša oko sebe okupiti hrvatske partnere u vidu manjih stranaka. Tu mogućnost je čak i najavio i dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović. A isto je potvrđeno i u Zagrebu, jer Jurišić tvrdi kako Josipović nikada nije dao ekskluzivnu podršku bilo kojem od dva HDZ-a.

Međutim, postoje stavke sporazuma dvaju HDZ-ova na koje HSP ipak gleda blagonaklono, a odnose se na ustavne promjene u BiH. Stoga, bez obzira na činjenicu da je podjela vlasti sporna, Jurišić poručuje kako sve hrvatske stranke, bez obzira u kojem bloku bile, moraju zajedno raditi na ispunjavanju načela koja su zacrtana u Kreševskoj deklaraciji.

Oko čega se lome koplja

S druge strane, iako iz HSP-a već par dana govore o raskidu koalicije, u HDZ-u 1990. ne žele davati previše informacija, ali ipak su nam potvrdili kako bi se uskoro trebao održati sastanak lidera "devedesetke" i pravaša da se spasi što se spasiti da. Pritom se nadaju da će HSP i dalje ostati privržen ciljevima Hrvatske koalicije, a to su obrana hrvatskog političkog subjektiviteta. No, budući da se koplja ne lome oko hrvatske ravnopravnosti i sličnih nadstranačkih interesa, nego isključivo oko izvršne vlasti, ishod sastanka je u najmanju ruku neizvjestan.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari