Lijanović: Pravimo vlast bez HDZ BiH i HDZ 1990!

Jerko Ivanković je sinoć izjavio kako će parlamentarnu većinu iz Federacije BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH činiti Narodna stranka Radom za boljitak, SDP, SDA, DNZ i HSP. Kazao je kako ova koalicija ima 18 od potrebnih 22 zastupnika, za većinu u Parlamentu BiH, te da se neće mješati u to tko će biti tih 4-5 zastupnika iz Republike Srpske.

Mislim da se mi iz Federacije ne trebamo mješati u to tko će biti dio parlamentarne večine iz RS", kazao je Lijanović, gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije. Lijanović je time potvrdio tako pisanje mostarskog Dnevnog lista kako SDP namjerava izbaciti oba HDZ-a iz vlasti, stranke koje predstavljaju 90-postotnu volju hrvatskog biračkog tijela u BiH.

Prošlo je nekoliko dana od prvih službenih razgovora između najviših dužnosnika SDP-a i SDA, a sve više izlazi pikanterija i zabluda lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije na vidjelo. Kako doznaje Dnevni list, predsjednik SDA Sulejman Tihić je u biti, uz neke sitne nijanse, zadovoljan odnosnom SDP-ovaca prema njegovoj stranci i strateškim zamislima o stvaranju širega partnerstva za formiranje vlasti na svim razinama, međutim, nije se mogao načuditi i jednostavno je ostao zatečen Lagumdžijinim iracionalnim ponašanjem, prevrtljivošću i nekim njegovim promišljanjima o "velikoj koaliciji za veliki posao".

Razumljivo je što se prvi čovjek "socijaldemokrata" panično želi iščupati iz kandža više nego očiglednoga bošnjačkoga bloka pa odbacuje matematiku 2+2+2, no, njegova nedosljednost prelazi sve granice i ukazuje na vrlo opasan, zavjerenički odnos prema samo jednome konstitutivnome narodu iz kojega potječe i jedan dio njegove stranačke populacije.

Hrvatska ministarstva

Naime, pouzdani izvor Dnevnoga lista svjedoči kako je Zlatko Lagumdžija na sastanku s Tihićem, u jednom trenutku najizravnije zatražio od svoga kolege iz SDA da se pod svaku cijenu pokuša pronaći formula i da se, ako je ikako moguće, izbace oba HDZ-a iz bilo kakve opcije formiranja entitetske i državne vlasti.

Sulejman Tihić, navodno, nije mogao otrpjeti na izrečene zahtjeve i odmah je uzvratio kako je to nezamislivo, nemoguće i nepošteno. Nakon toga je lider SDP-a malo popustio pa predložio da se svakako odstrani "protubosanski" i "protudržavni" HDZ BiH na čelu s Draganom Čovićem i da se eventualno dadne šansa HDZ-u 1990. pod vodstvom Bože Ljubića te da se parlamentarna većina podeblja s HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak, kako bi se pokrile hrvatske pozicije i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, tvrdi izvor Dnevnog lista.

Tihić je upozorio Lagumdžiju kako i SDP i SDA zagovaraju širu koaliciju koja će imati parlamentarni kapacitet i poduprijeti ustavne promjene i podsjetio ga da i Čović i Ljubić to zagovaraju te da je onda besmisleno i politički nezrelo izbacivati dva HDZ-a iz tog partnerstva.

Ipak, Lagumdžija je ostao uporan i tvrdoglav u svojim namjerama uništavanja hrvatskoga utjecaja te je otvoreno poručio kako će u državnom Vijeću ministara zatražiti ultimativno barem jednu poziciju za SDP od tri ministarstva koja pripadaju Hrvatima.

Dnevni list ranije je pisao kako najozbiljnije računa na Ministarstvo obrane i da je njegov favorit Stjepan Pocrnja, sadašnji pomoćnik ministra. Ako se zna da je Željko Komšić vrhovni zapovjednik tzv. hrvatske komponente u Oružanim snagama BiH, onda bi SDP u cijelosti preuzeo nadzor nad tim dijelom obrambenoga sektora.

Nikšić za federalnog premijera

Zanimljivo je razmišljanje Lagumdžije i o formiranju federalne Vlade. I u tom dijelu se patološki zalaže za izbacivanje Čovićevoga HDZ-a BiH iz bilo kakve opcije partnerstva i navodno, kad već mora, nema ništa protiv ulaska Ljubićevih kadrova u Vladu Federacije.

Tihić je izrazio oprez i bojazan da bi Hrvati opet osjetili ugroženost te je predložio, ako bi se zaigralo na tu kartu, da se podrži mandatar za federalnu Vladu iz HDZ-a 1990. kako se ne bi protumačilo da je "Devedesetka" prihvaćena kao partner samo pro forme radi.

Lagumdžija je, tvrdi izvor mostarskog lista, zavrtio glavom, a sa stolice je navodno u svom stilu skočio Željko Komšić teatralnom "borbenom" gestom rekavši: "Dobro, pa što ih se više bojite. Treba ih eliminirati sve jer nema napretka za ovu zemlju dok nacionalisti drže pozicije i ucjenjuju sve ostale."

Inače, kandidat SDP-a za predsjednika Vlade Federacije je, gotovo sigurno, Nermin Nikšić. Sada je jasno zbog čega Lagumdžija oteže s pozivom Draganu Čoviću na konzultacije iako mu se ovaj praktički svakodnevno 'nudi'. Lider HDZ-a BiH je nedavno otvoreno priznao nepodnošljivost između njega i Lagumdžije i to je kratko prokomentirao riječima: "Znam ja jako dobro da se mene Lagumdžija boji i ne želi me kao partnera u vlasti. On ima itekako razloga za taj strah, jer mu ne odgovara što se ja zalažem za reforme i što volim ovu zemlju iz koje nisam htio otići niti onda kada su me neki tjerali i htjeli osuditi."

Možda to i nije baš sve tako kako reče Čović, moguće je da su to zamršenije stvari, no čudno je u svemu da se Lagumdžija vrlo malo bavi mogućim partnerima iz RS-a.

Preuzimanje samo FBiH

I dok Tihić trezveno promišlja kako je nemoguće zaobići lidere SNSD-a i SDS-a, Milorada Dodika i Mladena Bosića, nije se zgorega podsjetiti čuvene i skandalozne teze lidera SDP-a, izrečene pred brojnim i zatečenim televizijskim auditorijem u funkciji lidera pobjedničke stranke. Parafraziramo: "Ako ne mognemo postići partnerstvo i konsenzus o ustavnim promjenama s elitama iz RS-a, onda ćemo od Federacije praviti Zapadnu Njemačku." Stoga se s razlogom postavlja pitanje, ostvaruje li Lagumdžija pakleni plan preuzimanja samo jednoga entiteta i cementira li on dvoentitetsko uređenje BiH? Ako ovako nastavi sijati iluzije i lutati u svojim stavovima, Lagumdžijina stranačka "sijela" će se razvući, a vlasti neće biti niti "do Uskrsa". Njegove ambicije su nerealne, a zamisli neostvarive sve dok je u ovoj zemlji Daytonski ustav na snazi s dvoentitetskim uređenjem države. Čovjek iz udobnih sarajevskih salona nikako to dokučiti.

dnevnik.ba

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari