Dodik - Bosić: Treći entitet ne smije dirati u R. Srpsku

Čelnici vladajuće i najveće oporbene stranke u Republici Srpskoj Milorad Dodik i Mladen Bosić odbacili su jučer svaku mogućnost da Posavina postane sastavnim dijelom mogućeg novog entiteta u BiH u kojemu bi većinu činili Hrvati. Predsjednik RS-a i SNSD-a Dodik i čelnik SDS-a Bosić, koji su u Banjoj Luci potpisali dokument o zajedničkom djelovanju u tijelima vlasti na razini države BiH, tom su prigodom istaknuli kako za njih teritorijalna cjelovitost RS-a ostaje neupitna te kako ne može biti govora o izdvajanju bilo kojeg dijela teritorija iz sastava tog entiteta.

RS se ne može dijeliti

"RS je nedjeljiv politički i teritorijalno i to je osnova svih mogućih razgovora. Svako zadiranje u teritorijalne i političke kompetencije RS-a isključuje bilo kakvu mogućnost dijaloga", kazao je Dodik novinarima zamoljen da komentira izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića po kojemu bi u novi entitet trebali ući i dijelovi Posavine, u kojoj su prije rata Hrvati činili većinsko stanovništvo, a koji su sada u sastavu Republike Srpske.

Mladen Bosić je potvrdio kako i SDS ima isti odnos prema mogućem teritorijalnom preustroju BiH.

"Nemamo ništa protiv toga da se partneri u Federaciji dogovore kako riješiti položaj i pitanje Hrvata u BiH", kazao je Bosić.

Inače, Dodik i Bosić potvrdili su kako će njihove dvije stranke u Parlamentu BiH djelovati kao zajednički blok te su izrazili očekivanja kako će do uspostave nove vlasti na državnoj razini doći razmjerno brzo s obzirom da je već formiran hrvatski blok, koji čine HDZ BiH i HDZ 1990., kao i da je sigurna suradnja SDP-a BiH i SDA, koji bi uglavnom zastupali bošnjačke interese.

Usuglašena platforma

Dodik i Bosić, koji su jučer potpisali ranije usuglašenu platformu o zajedničkom djelovanju na razini BiH, navode kako bi taj potpisani dokument trebao afirmirati politiku Republike Srpske. Napominjući kako potpis predstavlja samo formalan potez, Dodik je ponovio da su u tom dokumentu precizirani međusobni odnosi i stavovi o bitnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Bosić je izrazio uvjerenje kako će platforma pridonijeti da pozicija RS-a u Sarajevu bude "jaka i jedinstvena" te je pozvao i ostale političke čimbenike da daju podršku tom dokumentu.

V. Klepić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari