Manifestacija koja je nadišla granice Brotnja

U povodu petih po redu Dana fra Didaka Buntića, čije četverodnevno obilježavanje započinje danas u podne, jučer je u Starim zdanjima u Gradnićima održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program obilježavanja ovogodišnje manifestacije.

Sam program predstavio je, u ime organizatora Dana fra Didaka Buntića, gradnićki župnik fra Marinko Šakota, naglasivši kako manifestacija prerasta u jedan ozbiljni kulturni događaj koji bi trebao obuhvatiti cijelu Hercegovinu.

''Proširenjem događanja krenuli bismo i mi stazama fra Didaka Buntića koji je djelovao u cijeloj Hercegovini. Ove godine i tijekom ova četiri dana imamo nekoliko vrlo značajnih događanja koji započinju današnjim otvaranjem likovne kolonije skupine 'Didak' na sam rođendan fra Didaka Buntića'', kazao je fra Marinko.

On je posebno naglasio na sutrašnji dan (petak, 9. listopada), kad će u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače biti upriličena svečana akademija i otvaranje 5. dana fra Didaka Buntića. Nakon svečane akademije bit će dodjela priznanja „Didak“ za nasljedovanje fra Didaka na različitim životnim područjima, a poslije toga premijerno će biti prikazan 45-minutni dokumentarni film „Didak“, redatelja Ante Marića. Načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom kako je manifestacija postala prepoznatljiva i izvan Brotnja, poprimivši međunarodni karakter. „Općina Čitluk prepoznala je značaj manifestacije, te je uvrstila i u općinski proračun kao i u kalendar općinskih događanja. Za razliku od Dana berbe grožđa, Dani fra Didaka Buntića imaju znatno kraću tradiciju, ali se od prve godine održavanja manifestacije krenulo izuzetno ozbiljno i kvalitetno, te vjerujem kako će iz godine u godinu biti sve posjećenija i bogatija sadržajem'', kazao je Jerkić.

Bio je ''otac Hercegovine''

''O fra Didaku Buntiću više se čulo u posljednjih pet godina nego čitavo prošlo stoljeće, računajući drugu polovinu stoljeća'', istaknuo je načelnik Jerkić. Dodao je i kako kroz manifestaciju možemo dosta naučiti o životu i djelu „oca Hercegovine“, a općina će uvijek podržavati manifestaciju jer se kroz nju promiče župa Gradnići, općina Čitluk i cijelo Brotnjo. Detaljna događanja koja će obilježiti ovogodišnje Dane fra Didaka Buntića predstavio je Mario Vasilj Totin, istaknuvši kako će se na međunarodnoj likovnoj koloniji okupiti renomirana ekipa slikara i kipara iz BiH, Hrvatske i Crne Gore i čija će djela nastala u sklopu kolonije biti predstavljena na zatvaranju 5. dana fra Didaka Buntića na izložbi koja će se u nedjelju, 12. listopada u 20 sati otvoriti u staroj crkvi u Gradnićima. Osim likovne kolonije, svečane akademije, dodjele priznanja „Didak“ i promocije dokumentarnog filma „Didak“, ovogodišnju manifestaciju obilježit će i glazbena događanja koja će, kako je kazao Vasilj, biti vrlo vrijedan dio sadržaja manifestacije. Na manifestaciji će tako koncert održati Srednja glazbena škola „Pavao Markovac“ iz Zagreba. Školu će predstaviti komorni orkestar s 25 instrumenata i mješoviti zbor u čijem je sastavu i djevojački zbor koji će premijerno u Kosači izvesti himnu fra Didaka Buntića. ''Uz njih, manifestaciju će uveličati i mladi i nagrađivani talenti glazbenih škola iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Ljubuškog, Čitluka, Omiša i Splita'', istaknuo je Mario Vasilj Totin, naglasivši i održavanje predavanja „Povijest Brotnja i očuvanje njegove kulturne baštine“, „Kamen u starim crkvama kao molitva roditelja“, te „Nasilne smrti u Brotnju za vrijeme turske vladavine“, koja će se održati u župnoj crkvi Gradnići u nedjelju, 12. listopada u 18 sati.

Program

10. listopada (petak)

15.00 – Polaganje cvijeća ispred spomen-obilježja fra Didaku Buntiću u njegovu rodnom mjestu Paoči

19.00 - Svečana akademija i otvaranje 5. po redu manifestacije «Dani fra Didaka Buntića» (Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru)

U uvodnom dijelu sudjeluju:

    * Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara

    * Ivo Ine Jerkić, načelnik općine Čitluk

    * Fra Marinko Šakota, župnik župe Gradnići

    * dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

    * Božo Galić, župan Vukovarsko-Srijemske županije

    * Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba

19.30 Dodjela priznanja «Didak» za nasljedovanje fra Didaka Buntića na različitim životnim područjima (Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru)

20.00 Premijera dokumentarnog filma «Didak» (Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru) (redatelj: Ante Marić, HTV)

    * U glazbenom dijelu sudjeluje Glazbena škola Pavla Markovcaiz Zagreba

11. listopada (subota)

15.00 – Okrugli stol o glazbenim školama u BiH – problemi i mogućnosti (stara crkva u Gradnićima)

    * Sudjeluju: prof. Josip Vrbanec, ravnatelj Glazbene škole Pavla Markovca

    * ravnatelji i profesori glazbenih škola iz BiH

17.00 – Koncert mladih glazbenika (župna crkva u Gradnićima)

Sudjeluju:

    * Glazbena škola Pavla Markovca iz Zagreba (Orkestar i Mješoviti zbor)

    * Nadareni glazbenici iz BiH i Hrvatske: iz Zagreba, Omiša, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog … (pojedinačno i s orkestrom Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba)

19.00 – Tribina «Ateizam i vjera i njihov utjecaj na život – iz vlastite perspektive» (župna crkva u Gradnićima)

    * Gost: dr. Zdravko Tomac, Zagreb

12. listopada (nedjelja)

18.00 – Predavanja o povijesti Brotnja i o očuvanju njegove kulturne baštine (župna crkva u Gradnićima)

Sudjeluju:

    * prof. dr. Pero Marijanović, Građevinski fakultet u Mostaru «Kamen u starim crkvama kao molitva roditelja» (s osvrtom na povijesne objekte u Gradnićima)

    * mr. fra Robert Jolić, Čitluk «Nasilne smrti u Brotnju za vrijeme turske vladavine» «Fra Didak Buntić i Brotnjo»

19.00 – Sveta misa (Župna crkva u Gradnićima) - Mješoviti zbor «Cecilija» iz Mostara

20.00 – Otvorenje izložbe umjetničkih djela nastalih na susretu akademskih slikara i kipara skupine «Didak» (stara crkva u Gradnićima)

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari