Istraga u Croatia Osiguranje d.d. Ljubuški!?

skupna

Politička kriza u kojoj se našao HDZ u Republici Hrvatskoj na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, uzrokovana korupcijom i prelijevanjem novca iz državnih institucija i javnih poduzeća u stranačku kasa, po svemu sudeći, "prelijeva se" i u BiH i to kod bh. Hrvata. To nije nimalo iznenađujuće, a "glavne uloge" u novoj aferi mogli bi imati visoki stranački dužnosnici u Bosni i Hercegovini.

Prijave

Da se ne radi o naklapanjima, svjedoči i informacija da je u Tužiteljstvo Županije zapadno-hercegovačke, pristigla prijava protiv menadžmenta Croatia osiguranja, sa sjedištem u Ljubuškom. Iz Tužiteljstva ŽZH-a nitko nije službeno želio dati izjavu za javnost, pravdajući isto tajnosti istražnog postupka, podsjećajući da se u svakom istražnom postupku mora provesti zakonit slijed istražnih radnji. Stoga je službena potvrda konkretnog slučaja izostala.

Specifičnost javnih poduzeća se ogleda i u političkom realizmu na našim prostorima - da su ista izložena jakom političkom djelovanju. Politika, u većini slučajeva, postavlja i razrješava, a kada bi na čelnim funkcijama bila nestranačka osoba, ista bi trebala biti više od stručnjaka u određenoj struci. Udio vlasništva Croatia osiguranja Zagreb u bh osiguranju je nešto više od 50 posto, dok ostatak drže razni dioničari, među kojima su djelatnici, kao i rukovodeći kadrovi.

Politika u osiguranju

Kada je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a u RH, izašao iz vladajuće koalicije, svu moć upravljanja i političkog nadzora ovog osiguranja je preuzeo je hrvatski ministar financija Ivan Šuker, postajući apsolutnom alfom i omegom u određivanjem smjernica poslovanja Osiguranja. Tako je nakon smjene Hrvoja Vojkovića, prvi čovjek za odstrel bio HSLS-ovac Siniša Srzić. Je li on bio smetnja pri zataškavanju nezakonitih radnji, za sada je nepoznanica. Objavu njegove smjene, objavile su službe Croatia osiguranja s obrazloženjem da će "cijeli čin pozitivno utjecati na rad Društva". Ministar Ivan Šuker čest je gost Uprave Osiguranja, što se može vidjeti na njihovoj web stranici. Ove pojedinosti posebno izlaze na vidjelo nakon sve oštrijih unutarstranačkih obračuna u HDZ-u, odnosno bivšeg hrvatskog premijera, a danas neovisnog zastupnika u Saboru RH Ive Sanadera i premijerke Jadranke Kosor, koji su do jučer bili nerazdvojni politički istomišljenici, a sada najljući politički protivnici. Što se trenutačno događa u ovom Osiguranju vjerojatno će se skoro doznati, jer se korupcijski skandali u Hrvatskoj odvijaju kao na filmskoj traci, a svoj bi završetak mogli doživjeti u BiH.

Tomislav Herceg [ Republika ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari