Svako dijete rođeno u 2007. će dobiti 300 KM!

ljubuski.info

Predsjednik Županijske vlade, dr. Zvonko Jurišić je potvrdio kao će za svaku novorođenu bebu vlada Zapadnohercegovačke Županije isplatiti 300 KM.

"Stalno govorimo kako je sve manje Hrvata i ništa ne poduzimamo. Stoga smo odlučili uvesti mjere štednje u Vladi i svakoj majci koja u ovoj, 2007., rodi dijete, isplatiti jednokratnu naknadu od 300 KM" - kazao je Jurišić.Novac za naknadu, osim znatno racionalnijih troškova dužnosnika Vlade ZHŽ-a, priskrbio bi se, kako kaže Jurišić, i uvođenjem reda u gospodarstvu, odnosno, županijskim poduzećima. Troškovi za mobitele, vozila i gorivo već su prepolovljeni.

Revizorsko izvješće pokazuje kako su oni u 2005. iznosili 614.000 KM za gorivo, a 520.000 za račune za mobitel. Stoga Jurišić najavljuje oštre mjere u suzbijanju rada na crno, a inzistirat će i na registriranju poduzeća u pravne i privatne subjekte.

Pravo na 300 KM imat će i majke koje su već rodile u 2007. godini, a ona će im se isplatiti retroaktivno nakon predočenja rodnog lista i potvrde o prebivalištu. Stoga bi uskoro više od 30 majki iz ZHŽ-a moglo dobiti naknadu. Samo po podacima iz Kliničke bolnice Mostar, od 1. siječnja 2007. godine do danas tu se porodilo 30 majki iz Ljubuškoga.

Iako ova jednokratna pomoć nije rješenje za povećanje nataliteta u županiji, budući da je malo majki koje će rađati samo zbog 300 KM, Jurišić objašnjava kako bi tim činom "sve majke trebale osjetiti da se ipak na njih misli te da sve ne ostaje samo na obećanjima".

Iako je ova inicijativa daleko od toga da će nekoga privoliti na rađanje, lijepo je čuti kako se nešto ipak dešava i da će bar dio novaca završiti tamo gdje su najpotrebniji. Znamo kako se sve radi u malim koracima, stoga pozdravljamo ovu skromnu naknadu i nadamo se kako će trend smanjivanja troškova ministrima nastaviti, u korist običnih ljudi.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari