Općinski apel roditeljima osnovnoškolaca

ljubuski.info

Besplatan prijevoz učenika osnovnih škola u općini Ljubuški, o čemu je odluka usvojena na jednoj od proteklih sjednica Općinskog vijeća, kod roditelja je dočekana s oduševljenjem. Odluka je zaživjela početkom ove školske godine. Do sada uslugu besplatnog prijevoza u ovoj općini koristi 1.245 djece od prvog do osmog razreda osnovne škole.

Roditeljima manji izdaci

Budući da Općina Ljubuški u potpunosti subvencionira prijevoz svih učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatan prijevoz, odnosno čije je mjesto stanovanja udaljeno više od dva kilometra od škole, u kućnim proračunima po jednom djetetu mjesečno može ostati ušteda u iznosu višem od 50 maraka.

U obiteljima koje žive u udaljenijim mjestima te imaju više djece, uštede su i mnogo veće, zbog čega je ova odluka Općinskog vijeća Ljubuški, naročito u ovim kriznim vremenima, hvale vrijedna. Upravo zbog činjenice da se radi o velikom broju djece, zbog čega se dodatno opterećuje općinski proračun, važno je da se svi sudionici projekta racionaliziraju.

Naime, Stjepan Boto iz Odjela društvenih djelatnosti navodi kako je vrlo bitna suradnja roditelja, kako se proračunski novac ne bi trošio u nepotrebne svrhe. "Ono što se želi postići jest racionalizacija potrošnje proračunskog novca, jer se autobusne karte plaćaju u potpunosti iz općinskog proračuna. U tome nam uvelike mogu pomoći sami roditelji, na način da se autobusne karte vade samo za ono za što se djeca stvarno voze. Odnosno da se ne vade karte za oba smjera ukoliko dijete autobus koristi samo u jednom smjeru", navodi Boto.

Ističe kako je razlika između cijene karte u jednom i dva smjera velika, zbog čega se mole roditelji čija djeca autobus ne koriste u oba smjera da ne vade autobusne karte za oba smjera, nego za jedan. "Nema ništa sporno u tome da roditelji voze svoju djecu u jednom smjeru, ukoliko im tako odgovara, ali u tom slučaju neka bespotrebno ne vade autobusne karte u smjeru u kojem se djeca ne voze autobusom, jer to Općina mora platiti", navodi Boto.

Proračunska sredstva

Naglašava da je potrebno voditi računa o potrošnji proračunskih sredstava jer uštedom novca koji se uplaćuje prijevoznicima općina može planirati izgradnju još jedne škole, koja bi bila veoma značajna za djecu iz udaljenih područja općine Ljubuški.

Inače, Odjel drštvenih djelatnost je tijekom kolovoza vršio popis djece osnovnih škola koja ostvaruju pravo na besplatan prijevoz u školskoj 2010./2011. godini učenici čije mjesto stanovanja je udaljeno više od 2 km od škole.

Svi roditelji djece, koja ostvaruju pravo na besplatan prijevoz, bili su obvezni popuniti i potpisati izjavu u Uredu društvenih djelatnosti Općine Ljubuški najkasnije do 3. rujna 2010. godine.

Spomenimo i to da je ovom odlukom o besplatnom prijevozu učenika osnovnih škola Općina Ljubuški stala rame uz rame s općinama Široki Brijeg i Posušje. Jedina općina u ZHŽ-u koja još nije usvojila ovu odluku jesu Grude.

Marija Medić | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari