Izum Sašenka Sadikovića za bušenja na velikim dubinama

ljubuski.info

Ljubuški izumitelj Sašenko Sadiković izumio je novi, specijalni stroj za bušenje na rekordnim, do sada nezamislivim dubinama. Novi uređaj mogao bi doprijeti do energenata poput nafte, plina i tople vode koji se nalaze na velikim dubinama i dosad su bili nedostupni, izvijestila je FTV.

Mnogi znanstvenici pokazali su zanimanje za ovaj izum, ali ne i naša država, koja iz proračuna izdvaja za znanost mnogo manje nego druge zemlje u regiji. Ipak, želimo li u Europsku uniju, vlast će u značajnijoj mjeri morati povećati udio znanosti u nacionalnom bogatstvu.

Bušilicom ljubuškog inovatora dubina pod zemljom do koje se dolazi bušenjem, a koje je dosad bila nešto više od 12 kilometara, mogla bi biti udvostručena.

"To je jedan mehanizam koji ispočetka buši s dvije bušačke šipke. Kada se dođe s tim mehanizmom do 12. kilometra s dva kanala, onda se nastavlja dalje s jednim kanalom, odnosno jednom bušačkom šipkom do 24. kilometra", objašnjava Sadiković.

Minijaturni prototip ovoga stroja već je nagrađen zlatnim medaljama na sajmovima inovacija u Varšavi i Nirnbergu, a trenutačno je u Kuvajtu, gdje se također pokazalo veliko zanimanje za ovaj stroj. I nije ovo jedina novotarija ljubuškoga inovatora. Teško je i prebrojati sve izume kojima Sašenko već godinama zadivljuje domaću i svjetsku javnost. Njegova zaljubljenost u inovacije počela je davno, još u osnovnoj školi. Prvi moj izum je bio vaser-vaga s lampicom koju sam patentirao u ondašnjem Savezu za patente u Beogradu.

Sadiković je dobitnik 22 zlatne medalje za različite izume, a broj drugih priznanja ne zna ni sam. Kao i brojni drugi inovatori iz cijele BiH, nema gotovo nikakvu potporu države. Traže da država barem osigura zaštitu izuma kod inovatorskih institucija. Naša zemlja ima mnogo stanovnika s dokazanim stvaralačkim duhom. U svakom slučaju, patenata i inovatora će biti, s pomoći države ili bez, koju ovi ljudi uspješno promoviraju, zaključuje FTV.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari