ŽZH ima manji broj oboljelih od raka

U samo deset mjeseci na mobilnom mamografu u Zapadnohercegovačkoj županiji obavljeno je 1500 pregleda, kaže dr. Iva Bubalo, ravnateljica Doma zdravlja Ljubuški, u kojem je mamograf bio smješten proteklih nekoliko mjeseci, ističe kako je odziv žena na preglede mamogranje mnogo veći nego se to očekivalo te da žene u ovoj županiji očito vode brigu o svom zdravlju i prevenciji.

"Na preglede su dolazile žene iz triju općina - Ljubuškog, Širokog Brijega i Posušja, dok Grude imaju svoj fiksni mamograf" - navodi Bubalo. Od stotinu snimljenih žena pregledanih ovim mamografom otkriveno je da je oko dva posto njih suspektnih na tumor. "Međutim, nemamo podatke o potvrdi te bolesti, tako da ne mogu reći jesu li to sve bili maligni karcinomi ili su bile neke benigne tvorevine", kaže dr. Bubalo.

Kada je u pitanju rast broja žena oboljelih od karcinoma dojke, dr. Bubalo kaže da se, prema njenim saznanjima, u ZHŽ-u ne bilježi veći broj oboljelih. "Kada usporedimo broj oboljelih žena u ovoj županiji s brojem oboljelih, primjerice u Hrvatskoj, tada možemo reći da Zapadnohercegovačka županija još uvijek ima mnogo manji broj oboljelih", kazala je dr. Bubalo. Ističe da ponovno slijedi akcija u ovoj županiji te da žene moraju nastaviti voditi brigu o svom zdravlju i ići na redovite preglede. Sljedeća dva mjeseca mobilni mamograf će biti u općini Čitluk, a dr. Bubalo ističe kako je on dostupan i svim ostalim općinama koje pokažu interes za to.

"S Čitlukom je akcija dogovorena ranije i u samo tjedan dana popunjeni su svi termini pregleda za dva mjeseca, koliko je prvotno planirano da mamograf bude u toj općini. Tako da razmišljamo tu akciju produžiti još mjesec dana u Čitluku" - navodi dr. Bubalo. Naglasila je da je akcija preventivnog karaktera te da se mamografija ne preporučuje ženama mlađim od 40 godina, jer se radi o zračenju.

Marija Medić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari