Sašenko Sadiković osvojio zlato u Varšavi

ljubuski.info

Uprkos činjenici da na računu Udruge imaju samo 50-ak maraka, zbog čega na ovojesenje međunarodne izložbe izuma putuju novcem prikupljenim među svojim članstvom, predstavnici Udruge izumitelja BiH ne propuštaju priliku odgovoritu pozivima iz inozemstva, kako bi pokazali djela naših građana koja mogu biti korisna čitavom čovječanstvu, priopćeno je iz ove Udruge.

Najnovija potvrda takvog rada dolazi iz Varšave sa Šeste međunarodne varšavske izložbe inovacija.

Među ostalim priznanjima, bh. izumitelji su dobili dvije zlatne medalje. Zlatne medalje, na čijim diplomama je naglašeno da se dodjeljuju "sa čestitkama žirija", dobili su Zdravko Bosnić iz Banjaluke i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog.

Sadikovićev način dopiranja do istraživačkih i eksploatacijskih bušotina omogućava dopiranje do crpilišta u utrobi zemlje ispod 12.262 m (što je rekord, dostignut tijekom bušenja 1970-89. u Rusiji).

Srebrna priznanja dobili su i Sanel Alagić, Bugojno (voćni kajmak u bačvicama od bijelog bora), Vukosava Božić, Banjaluka (krevetna kada za nepokretne bolesnike), Azra Hadžić, Sarajevo (pazušni uložak za neutralizaciju znoja) i osnovci Milenko Savanović, Miloš Ubović i Nebojša Žutić, iz Vrbanje, kod Banjaluke (štap sa signalnim priborom). Pavela Pavelka iz Sarajeva dobio je brončanu medalju (biološko đubrivo).

"Nasuprot besparici, koja je rezultat nerazumijevanja i lošeg odnosa domaćih proračunskih "budža" prema izumiteljstvu, domaćini svjetskih izložbi daju najveće moguće popuste bh. izumiteljima, uključivo znatno jeftinije ili besplatne štandove, često plaćen smještaj, a ponekad i zrakoplovni prijevoz. Zahvaljujući ovoj podršci, i natprosječno velikom broju priznanja za kvalitetu naših izuma - ali zahvaljujući i njihovim autorima koji vlastitim novcem pretvaraju svoje izume u tržišne proizvode, BiH je u međunarodnom izumiteljskom pokretu poznata i priznata kao 'zemlja najdinamičnijeg razvoja temeljem izuma svojih građana'", priopćeno je iz Udruge izumitelja BiH.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari