Plaće će do kraja godine biti redovite

Jučer je u Širokom Brijegu pod predsjedanjem premijera Zdenka Ćosića održana sjednica Vlade Zapadnohercegovačke županije na kojoj je usvojena odluka o povećanju koeficijenta za proračunske korisnike za 10 posto. Rezultat je to dogovora od 28. rujna između predstavnika Sindikata MUP-a ZHŽ-a i predstavnika nove Vlade ZHŽ-a koji tvrde da je bivša Vlada donijela jako lošu odluku kada su 1. srpnja, u iznosu od 10 posto, povećali plaće samo prosvjetarima, dok su ostali korisnici proračuna ostali zakinuti, jer im je plaća povećana tek 1. kolovoza.

Time su, prema riječima ministra financija Rade Luburića, ostali korisnici izravno oštećeni, pa je ova Vlada krenula u ispravljanje te odluke na način da će svim oštećenim korisnicima proračuna razliku isplatiti u plaći za rujan.

Plaće će biti redovite

Luburić je na sjednici kazao da su sredstva za plaću već osigurana, iako je samo za razliku potrebno oko 240 tisuća maraka.

"Mi smo samo izjednačili plaću za sedmi mjesec tako da ta plaća ubuduće neće biti povećana nego ostaje na razini plaće za kolovoz koju smo mi već isplatili s povećanjem od 10 posto", pojasnio je Luburić te istaknuo kako plaća izabranih dužnosnika ostaje na razini prijašnje plaće. U velikim dugovima i s lošim stanjem u riznici Ministarstva financija, ova županija će ovu godinu završiti s velikim deficitom isključivo zbog prisilnih naplata od Porezne uprave za zaostale doprinose. Unatoč svemu, Luburić tvrdi da, kada je riječ o plaćama, one će do kraja godine biti redovito isplaćivane.

Vlada je jučer donijela i odluku o razrješenju Frane Ljubića s dužnosti člana Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru. Još se ne zna tko će biti osoba koja će doći na njegovu funkciju.

Kako je kazao predsjednik Vlade, Ćosić, ova županija kao suosnivač Sveučilišta s osnivačkim udjelom od 26 posto ima obvezu i pravo sudjelovati u upravljanju Sveučilišta na način imenovanja jednog člana Upravnog vijeća.

Pomoć Sveučilištu

Ministar prosvjete Marijo Bušić kazao je da je Sveučilište jedna od najvažnijih zajedničkih institucija Hrvatskog naroda u BiH, te se prema njoj treba ozbiljno postaviti i pomagati je, jer bez takve ustanove Hrvatski narod u ovoj zemlji nema perspektive.

"Ovo nam je jedan izazov, s obzirom da su nedavnom odlukom Ustavnog suda Federacije ukinuta dva federalna ministarstva, i to Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i sporta. Stoga moramo sasvim ozbiljno i odgovorno pristupiti prema svim problemima Sveučilišta, osobito onih koji se tiču samog financiranja", istaknuo je Bušić.

Ova Vlada je već nekoliko puta potegnula pitanje Sveučilišta i kako riješiti problem duga koji iznosi oko 700 tisuća maraka. Time se ova Vlada svrstava u najveće dužnike prema Sveučilištu što će se pokušati riješiti donošenjem proračuna za sljedeću godinu, kada će se predvidjeti sredstva za Sveučilište.

Nepravilnosti na zgradi branitelja

Na sjednici se razgovaralo i o nepravilnostima uočenima na zgradi stradalnika Domovinskog rata u Grudama u čijoj su izgradnji zajednički sudjelovali Ministarstvo branitelja ZHŽ-a i Općina Grude. Naime, stambeni objekti nisu priključeni na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, nije riješen problem odvodnje oborinskih voda s partera zgrade, pa se voda slijeva na privatne parcele.

Duhanska stanica mladima

Donesena je odluka da se Mreži nevladinih udruga Široki Brijeg dodjeli na privremeno korištenje prostor Duhanske stanice. "Mladima naše županije treba omogućiti više ovakvih sadržaja s obzirom na sve probleme na koje nailaze s kompletnim društvom glede socijalnih, moralnih i duhovnih problema, tako da ovakvih inicijativa treba biti više", zaključeno je na sjednici.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari