Dobro poslovanje lovačke udruge "Kravica"

ljubuski.info

U organizaciji lovačke udruge "Kravica" iz Ljubuškog, protekli vikend je održana redovita Skupština zastupnika gdje je, između ostaloga, izneseno i financijsko izvješće za proteklu godinu. Od Marija Hercega, predsjednika skupštine, doznali smo kako je podneseno izvješće jednoglasno usvojeno.

Pohvala za rad

"Predsjednik udruge je pročitao financijsko izvješće u kojem stoji da je u protekloj godini više pomagano lovačkim sekcijama u izgradnji lovno-gospodarske osnove, odnosno lovnih kuća. Isto tako, pušteno je više divljači nego je to bilo predviđeno. Naime, od novca od članarine osiguravaju se sredstva za divljač. Skupljeno je više od 19.000 maraka, s tm je puštena divljač u vrijednosti od 33.000 maraka", kazao je Herceg, dodajući da su na taj način lovci znatno obogaćeni.

U protekloj lovnoj sezoni imali su 15 pripravnika od čega je njih 13 izišlo na ispit i položilo, te su tako postali mladi lovci. Herceg je objasnio i to kako je u ovoj lovačkoj udruzi 1998. napravljena pogreška na način da pojedini lovci nisu uvedeni u popis položenog lovačkog ispita u lovački savez Herceg Bosne. Na taj su način ti lovci ostali bez diplome, uvjerenja o položenom lovačkom ispitu, a za izdavanje novih iskaznica oni moraju biti članovi spomenutog saveza. Udruga je tim lovcima osigurala ponovno polaganje lovačkog ispita, s tim da udruga snosi troškove istoga.

O dobrom poslovanju ove druge po brojnosti udruge lovaca u savezu BiH, svjedoči i podatak, da su tijekom prošle godine, za vrijeme kontrole federalnog lovnog inspektora, bili jedini koji nisu novčano kažnjeni, a za to imaju i pohvalu za rad.

Lovna sezona

Lovna sezona počinje 31. listopada, lovnim danom se smatra i 3. studenog, Dan svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lova. "Ono što je također potrebno za kazati jest to da će članarina do 1. travnja biti 100 maraka, a do 1. kolovoza 150 maraka. Ove članarine se prikupljaju kod rizničara u sekcijama. Poslije 1. kolovoza bit će potrebno platiti upisninu i članarinu u iznosu od 300 maraka, a isto će se vršiti kod tajnika udruge. Lovci koji nisu godinu ili više dana platili članarinu, moraju platiti i upisninu od 200 maraka, što zajedno s troškovima članarine iznosi 300 maraka", objasnio je Herceg, dodajući da lovci pripravnici koji imaju želju postati lovci, te se aktivno početi baviti lovstvom, do 1. ožujka mogu uplatiti prijem u članstvo, nakon čega slijedi obuka i polaganje lovačkog ispita.

Kada su u pitanju lovni dani, Herceg je kazao kako se lov vrši samo lovnim danima, s tim što je lov na šljuku dopušten samo srijedom i nedjeljom, umjesto subotom i nedjeljom kako je to bilo do sada. "Zamolio bih lovce na šljuku da nedjeljom nešto kasnije iziđu u lov kako bi lovci na divljač mogli zadovoljiti svoje potrebe", zaključio je Herceg.

Zorica Volarević | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari