Nova knjiga Bože Skoke - "Hrvatska i susjedi"

Iz tiska je izišla najnovija knjiga Bože Skoke "Hrvatska i susjedi – Kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji". Knjiga se bavi imidžom Hrvatske u regiji, a objavljuje rezultate opsežnih terenskih istraživanja te analize medijskog izvještavanja o Hrvatskoj u regiji. Nakladnik knjige je AGM, a sunakladnik Novelti Millenium. Knjiga je objavljena u novopokrenutoj biblioteci "Hrvatski identitet", a zahvaljujući suradnji s Večernjim listom, moći će se kupiti i na novinskim kioscima po popularnoj cijeni od samo 39,00 kuna.

Knjiga "Hrvatska i susjedi" prva je knjiga koja se bavi međusobnim odnosima država nastalih raspadom bivše Jugoslavije te koja znanstveno istražuje imidž Hrvatske u regiji.

Je li Hrvatska uistinu regionalni lider? Kako susjedi doživljavaju Hrvatsku i na temelju čega grade svoju percepciju? Koliko su ratovi opteretili imidž Hrvatske u Srbiji? U kojoj državi je Hrvatska najpopularnija? Što su najveće hrvatske "izvozne" vrijednosti? Kako Hrvatsku doživljavaju građani, koji su našu zemlju posljednji put posjetili osamdesetih godina a kako mladi rođeni tijekom rata? Koji su povijesni stereotipi o Hrvatima još prisutni u javnom mnijenju a koje je "lansirao" rat? Koga pojedini narodi smatraju odgovornim za sve zlo koje nam se dogodilo devedesetih? Zašto su Jadransko more i hrvatska obala najveći magnet svim narodima s područja bivše države? Kome Makedonci, Srbi, Slovenci, Crnogorci te Bosanci i Hercegovci najviše vjeruju u Hrvatskoj te što znaju o našim povijesnim velikanima a što o hrvatskim naporima oko punopravnog članstva u Europskoj uniji? Kako mediji u regiji izvještavaju o Hrvatskoj te koliko se njihova slika Hrvatske razlikuje od javnog mnijenja tamošnjih građana? To su samo neka od pitanja, na koja sustavno, analitički i s mnoštvom argumenata, odgovara ova knjiga.

Autor je proveo dva vrlo kompleksna istraživanja – opsežno terensko istraživanje javnog mnijenja, doslovce od "Vardara pa do Triglava" te analizu medijskog izvještavanja o Hrvatskoj u šest država, nastalih raspadom Jugoslavije. To je ujedno najveće takvo istraživanje provedeno ikada na našim prostorima, a u knjizi su objavljeni najatraktivniji i najvažniji njegovi rezultati. Kako dolaze u pravom trenutaku možda najbolje svjedoči činjenica kako je prošlo desetak godina od završetka svih sukoba na prostoru nekadašnje države te dvedeset godina od raspada Jugoslavije i početka samostalnih putova bivših republika.

naslovnica

Ova knjiga nam daje jasnu sliku o tome kakav su utjecaj ostavili raspad Jugoslavije, srbijanska agresija, rat u Bosni i Hercegovini i obrambeni rat u Hrvatskoj na međusobnu percepciju, odnosno s kakvim predrasudama i naslijeđem kročimo u budućnost. Knjiga se bavi državama s kojima smo donedavno dijelili izazove zajedničkog života u okviru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije a danas predstavljaju značajna izvozna tržišta, emitivna turistička područja te značajne političke i gospodarske partnere, s kojima ćemo - zbog zemljopisne uvjetovanosti - dijeliti i budućnost na ovim prostorima, unutar Europske unije ili neovisno o njoj.

Imidž Hrvatske u svijetu tema je o kojoj se sve više govori ali, nažalost, još je malo znanstvenih radova koji se bave tom problematikom. Imidž Hrvatske u regiji, odnosno u državama bivše Jugoslavije tema je koja do sada uopće nije obrađivana. Za razliku od znanstvene nezainteresiranosti za tu problematiku, mišljenje hrvatskih susjeda o Republici Hrvatskoj postaje joj sve važnije na njezinu putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, tijekom kojeg nastoji igrati ulogu regionalnog lidera te proširiti svoj politički i gospodarski utjecaj u regiji.

Knjiga je podijeljena u dvije velike cjeline. U prvoj se analiziraju odnosi Hrvatske i susjednih država kroz društveno povijesni kontekst. Autor nas vodi kroz povijest "ulaska" Hrvatske u Jugoslaviju, prednosti i nedostatke zajedničkog života te prati raspad bivše države, put hrvatske samostalnosti, vrijeme rata i poraća. Posebno analizira političku i gospodarsku suradnju Hrvatske s državama u regiji te nas upoznaje s usponima i padovima u međusobnim odnosima. Posebna vrijednost je sustavan pregled dosadašnjih istraživanja imidža Hrvatske i Hrvata u državama regije te istraživanje korijena "povijesnih" stereotipa Srba o Hrvatima, u tekstovima srbijanskih intelektualaca kroz povijest.

Druga velika cjelina donosi rezultate istraživanja, uz njihovu interepretaciju pisanu na popularan i razumljiv način. Završno poglavlje se bavi mogućnostima regionalnog brendiranja Hrvatske i propuštenim šansama da se Hrvatska uistinu afirmira kao regionalni lider.

Rezultati koje donosi ova iznimna knjiga otkrivaju goleme potencijale, ali i prepreke u međusobnim odnosima te ukazuje na mogućnosti jačanja tih odnosa te kvalitetnijeg upravljanja imidžom Hrvatske u regiji. Korist od istraživanja nemaju samo politički akteri već i druge interesne skupine a posebno gospodarstvenici, kojima regija predstavlja prilično atraktivno tržište. Građani pak ovom knjigom dobivaju iznimno zanimljiv sadržaj (koji se čita u jednom dahu) o tome "kako nas oni vide i zašto baš tako".

bozoskoko.com

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari