Zakon o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave - neustavan!

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, nakon javnih rasprava održanih 16. lipnja 2010. godine, objavio je danas odluku vezanu za zahtjev predsjednice FBiH Borjane Krišto, kojim je Krišto tražila utvrđivanje ustavnosti čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave.

Predsjednica Ustavnog suda Kata Senjak je obrazložila da je Ustavni sud FBiH, odlučujući o zahtjevu predsjednice FBiH za utvrđivanje ustavnosti Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, na temelju članka IV.CIO. Ustava FBiH, nakon provedene javne rasprave na sjednici 28. rujna tekuće godine, donio presudu kojom se utvrđuje da odredbe čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave nisu u skladu sa člankom III.4.b) i c) Ustava FBiH.

U skladu sa člankom IV.C.12.b) Ustava FBiH i člankom 40. stavak 4. Poslovnika Ustavnog suda FBiH, daje se kao prijelazno rješenje mogućnost Parlamentu FBiH da u roku o šest mjeseci od dana objavljivanja presude u "Službenim novinama FBiH" usuglasi odredbe Zakona iz točke 1. presude s Ustavom FBiH do kada se ovaj zakon može primjenjivati.

Senjak je čitajući obrazloženje spomenutog slučaja istaknula da je predsjednica FBiH podnijela zahtjev Ustavnom sudu FBiH za utvrđivanje ustavnosti čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave u kojem je navedeno da spomenute odredbe Zakona nisu u skladu s odredbama članka III.4.b) i članka III.4.c) Ustava FBiH.

Javnoj raspravi održanoj 28. rujna pristupio je punomoćnik podnositelja zahtjeva, dok uime Parlamenta FBiH nije pristupio nitko.

Nakon provedenog postupka ovaj sud odlučio je da je članom III.4. Ustava FBiH propisano da kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. Posebno su nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, te utvrđivanje i provođenje kulturne politike.

Kako člankom III. 1., III.2. i III.3. Ustava FBiH nije propisano da djelatnost obrazovanja, kao i utvrđivanje i provođenje kulturne politike spada u nadležnost federalne vlasti, niti u zajedničke nadležnosti Federacije i županija, a niti su županije ovaj dio svoje nadležnosti prenijeli na Federaciju, ovaj sud je nakon provedenog postupka utvrdio da su odredbe čl. 15. i 16. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave u suprotnosti sa člankom III.4.b) i c) Ustava FBiH.

Njime je propisano da je utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, kao i utvrđivanje i provođenje kulturne politike, u nadležnosti županija.

Senjak je priopćila da je Odluka donesena jednoglasno, te da će šire obrazloženje presude biti objavljeno u "Službenim novinama FBiH".

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari