Otkriveno na stotine lažnih invalida

Čini se kako je revizija korisnika različitih boračkih naknada u punom zamahu. Naime, Ministarstvo za pitanja branitelja Domovinskog rata tijekom srpnja, kolovoza i rujna pregledalo je kroz prvu fazu revizije ukupno 3634 predmeta korisnika prava braniteljsko-invalidske zaštite, nakon čega su stvoreni uvjeti da se dio predmeta iz srpnja već sada uputi u drugu fazu revizije.

Naime, predmeti će nakon provjere dokumentacije biti upućeni na Institut za medicinsko vještačenje u Sarajevo, a zatim, Sektor za upravno rješavanje pri Ministarstvu odlučit će o statusu svakog korisnika. Gledajući pak prema pojedinim mjesecima, najveći dio posla urađen je u kolovozu kada je pregledano 1388 predmeta.

Masovna skidanja

Istodobno, Institut za medicinsko vještačenje kroz rad svojih liječničkih komisija od početka je godine do kraja kolovoza izdalo 511 nalaza i mišljenja od čega je u 119 predmeta korisnika prava utvrđen manji postotak invaliditeta, dok je čak u 232 predmeta korisnika prava, priznati postotak i status ratnog vojnog invalida u potpunosti ukinut. Situacija još više zabrinjava kada se pogleda je da je u istom razdoblju za 156 korisnika osobne invalidnine također ukinuto svojstvo ratnog vojnog invalida.

Nezadovoljni

Iako je tijekom ljeta Ministarstvo uspjelo kroz prvu fazu pregledati čak 3220 predmeta dobitnika najvećih ratnih priznanja, u informaciji upućenoj Vladi izražava se nezadovoljstvo razvojem aktivnosti na terenu. Naime, čini se kako 15 revizijskih timova nije dovoljno, tako da iz ovog Ministarstva najavljuju formiranje 5 novih s ciljem da se poveća učinkovitost u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i određivanje timova za kontrolu zakonitosti u predmetima korisnika prava na povoljnije umirovljenje i korisnike prava na mjesečnu novčanu naknadu i povoljnu mirovinu po osnovi ratnih priznanja. Sam proces revizije usporava i činjenica da je na provjeru u Arhive Armije BiH i HVO-a u ova 3 mjeseca upućeno 768 zahtjeva bez odgovora, pa iz Ministarstva za pitanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata upozoravaju kako su ranije dobivali uvjerenja da će ovaj problem biti riješen. Treba kazati kako je realno očekivati da proces revizije bude završen tek 2012. godine. Naravno, uz pretpostavku da se učinkovitost na mjesečnoj razini dovede do 200 predmeta, ali i da radi svih 20 timova, kao što je predviđeno. Pod revizijom je u ovom trenutku prema dva Zakona boračke populacije i tri Uredbe oko 110.000 korisnika.

Odustaju od revizije

Potrebno je napomenuti da u postupku revizije i samoj učinkovitosti iste veliku ulogu ima plaćanje materijalnih troškova i mjesečnih paušala članovima timova, navode iz resornog Ministarstva. Naime, u izvještajnom razdoblju za sva tri mjeseca postojale su velike poteškoće s isplatom novčanih primanja, što je dovodilo do situacije u kojoj su neki članovi timova odustajali od revizije.

Tko su prioriteti?

Kao prioritetne skupine za vršenje kontrole zakonitosti određuju se korisnici koji su zadnji uvedeni u pravo, korisnici koji ne posjeduju uvjerenje o plaćama/popis obrađenih vojnih obveznika, ratni vojni invalidi koji su svojstvo ostvarili po osnovi oboljenja te korisnici koji su činjenice pripadnosti i/ili okolnosti stradavanja, kao i zapovjedne dužnosti, dokazivali u upravnom postupku. Na osnovi toga resorni ministar će osigurati da se u idućim mjesečnim planovima revizije provede ovaj zaključak Vlade FBiH.

Sastanak s hrvatskim kolegama?

Ministarstvo je sugeriralo federalnoj Vladi da izda suglasnost za održavanjem radno-konzultativnih sastanaka s predstavnicima Ministarstva branitelja domovinskog rata i Ministarstva obrane Republike Hrvatske s ciljem razmjene podataka nužnih za okončanje procesa revizije korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari