Vijeće ministara blokira granične prijelaze kod Ravnog i Ljubuškog

Iako su državna povjerenstva za granice Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske prije više od dvije godine usuglasile da dva granična prijelaza budu otvorena za sve građane obiju država, u BiH se još čeka odgovor Vijeća ministara, odnosno nedavno uspostavljena povjerenstva za upravljanje granicom koje vodi resorni ministar Tarik Sadović.

Riječ je o prijelazima Trebimlja-Čepikuće i onom u mjestu Prolog između Ljubuškog i Vrgorca. Prijelazom Trebimlja Čepikuće koji povezuje Ravno i Slano mogu prolaziti samo osobe koje žive u pograničnim naseljima.

"Sva dokumentacija i potrebni akti usuglašeni su još prije dvije godine o prekategorizaciji ovoga graničnog prijelaza, čime bi se olakšao putnički promet ne samo stanovništvu u pograničnom području nego i općinama koje gravitiraju Dubrovniku, odnosno Stocu, Čapljini i Ravnom", rekao je član Povjerenstva za granice BiH Željko Obradović.

Prema njegovim riječima, ne postoji ni jedan razlog da se blokiraju promet i život u ovim rubnim općinama iz kojih, osim pograničnih mjesta, mještani moraju na granični prijelaz Ivanica Brgat ili pak Doljane, na kojemu se ljeti stvaraju gužve i kolone duge i nekoliko kilometara. Mnogo ljudi iz pograničnih općina, prije svega Ravnog i Čapljine, radi u Hrvatskoj i svaki dan prelaze granicu.

Ovo im je stoga vrlo važno pitanje. Udaljenost između sadašnja dva granična prijelaza veća je od 80 kilometara, a između nema nijednog graničnog prijelaza za slobodan cestovni promet između dviju država. Sličan je problem i s privremenim pograničnim prijelazom u Prologu između Ljubuškog i Vrgorca. Iako su se dvije općine usuglasile da ovaj granični prijelaz treba otvoriti za slobodan promet, opet nema nikakva odgovora vlasti BiH.

Taj cestovni smjer najlogičniji je za povezivanje s budućom dionicom autoceste Dalmatine zbog brojnih turista koji dolaze u Međugorje, odnosno ljeti odlaze na makarsko primorje.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari