Stanje beznađa i agonije u BiH nastavlja se i nakon 3. listopada

Sveopće stanje beznađa te konstantnih, rapidnih padova u svim segmentima života u BiH neće promijeniti niti listopadski izbori nakon kojih će na scenu ponovno doći neprirodne, interesne koalicije koje se niti oko najmanje stvari neće moći dogovoriti, jednoglasni su u ocjeni brojni politički analitičari i nevladin sektor.

Što je još važnije, vrlo slično razmišlja i ogromna većina Bosanaca i Hercegovaca, od kojih mnogi praznih džepova i trbuha, kojima niti u ovoj predizbornoj kampanji većinom nisu ponuđeni ekonomski i socijalni programi, nego ustaljeni stavovi stranaka, prvenstveno podizanje nacionalnih tenzija.

Nacionalne tenzije

Tanja Topić, politička analitičarka, kaže kako će nakon izbor doći do velikih problema u formiranju vlasti na državnoj razini.

"To će biti najteži dio, a postoji velika mogućnost da će konstelacija političkih snaga biti jako slična ovoj koja je sada na sceni, a svjedoci smo kako je zemlja izgledala u posljednje četiri godine", ustvrdila je Topić.

Nadalje, ona navodi kako su političke stranke u vlasti imale dijametralno različite političke koncepte, a pri istima su ostali i u ovoj predizbornoj kampanji. U skladu s tim, ona jasno navodi da tvrdi politički koncepti nisu bili samo u svrhu kampanje, nego se s istima nastavilo i nakon izbora.

"U nas je radikalizacija i podizanje nacionalnih tenzija permanentno postratno stanje, koje će se nastaviti i nakon ovih izbora, istaknula je Topić. Na pitanje o ulozi međunarodne zajednice, Topić smatra kako se ona u BiH trenutačno nalazi 'ni na nebu, ni na zemlji', te mora napokon jasno definirati što želi u našoj zemlji."

Topić je mišljenja kako i međunarodna zajednica čeka rasplet situacije nakon izbora kako bi se jasno odredili.

"Što se tiče naveliko najavljivanih ustavnih promjena, bojim se da će do toga jako teško doći zbog činjenice da će se političke stranke između sebe teško dogovoriti. Neke stranke izlaze s maksimalističkim zahtjevima, neke nisu niti spremne za ustavne promjene, tako da će to biti jedan dugotrajan i bolan proces", naglasila je Topić.

Brojni problemi

Prema svemu sudeći, građani naše zemlje iduće četiri godine teško mogu očekivati poboljšanje svog životnog standarda te rješavanje nagomilanih problema. A problema je mnogo – više od 516.000 nezaposlenih, potpuno raspadanje gospodarstva, teroristički napadi i ugrožena sigurnost građana, proračuni su konstantno prazni, glomazna administracija, sve veće iseljavanje, ili bolje reći, bijeg mladih, obrazovanih ljudi iz BiH, po stupnju korupcije dosegli smo samo europsko dno, obrazovni sustav se urušava...

Postoji velika vjerojatnost da ćemo o ovim problemima nakon 3. listopada vrlo malo čuti iz usta predstavnika vlasti, ali zato zasigurno neće nedostajati ispranih floskula o raspadu zemlje, prekrajanju njezinih granica te ugroženim nacionalnim interesima jednih, drugih ili trećih. Sve ovo vrijeme međunarodna zajednica je više-manje bila nijemi promatrač, a bez njihove aktivnije uloge iluzorno je očekivati napredak.

Iako mnogi upravo iduće četiri godine vide kao ključne na putu naše zemlje k europskim integracijama, više je nego upitno hoće li se bh. političari probuditi iz petnaestogodišnjeg zimskog sna. Jedno je sigurno, vlakova prema EU bit će sve manje, pa bi bilo od krucijalne važnosti da jedni drugima prestanemo podapinjati noge na putu prema jednom od tih vlakova. Htjeli to neki priznati ili ne, BiH je politički, ekonomski i gospodarski u fazi kliničke smrti, a na životu je održava nekoliko aparata od kojih se svako malo po jedan gasi. Hoćemo li se ikada probuditi, uvelike ovisi o nama samima.

Dragan Bradvica [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari