Skupljen novac za plaće proračunskim korisnicima

Nakon što su prosvjetari Zapadnohercegovačke županije dobili plaću za kolovoz, danas bi trebala biti isplaćena plaća i policijskim službenicima. Rezultat je to dogovora između predstavnika Sindikata MUP-a ZHŽ-a i predstavnika nove Vlade ZHŽ-a. Oni su u utorak održali sastanak na kojem su doneseni zaključci i potpisano jamstvo da će plaća za mjesec kolovoz djelatnicima MUP-a danas biti isplaćena, te da će uz plaću za mjesec rujan biti isplaćena i razlika plaće za mjesec srpanj u iznosu od 10 posto.

Skupljen novac

Kako je kazao Mate Lažeta, predstavnik sindikata MUP-a ZHŽ-a, u slučaju da ne prime plaće tijekom dana, Sindikat djelatnika MUP-a ZHŽ-a pridržava pravo da, ukoliko jamstva iz navedenog Zaključka ne budu ispoštovana, organizira i u djelo provede akcije sindikalne borbe, počevši od štrajka upozorenja, do svih oblika i metoda sindikalne borbe, u skladu sa zakonom.

"Zaključci su doneseni, a ono što nam bivša Vlada nije dala za mjesec srpanj, diskriminirajući nas kada su povećali plaće prosvjetarima za 10 odnosno 20 posto, a nama ništa, trebali bi dobiti s plaćom za mjesec rujan. Ukoliko se ne ispoštuju svi naši zahtjevi, povući će se radikalniji potezi", poručio je Lažeta.

Iako je na zadnjoj konferenciji za novinare prije desetak dana premijer Ćosić javnost upoznao sa stanjem riznice Ministarstva financija te kazao da je situacija vrlo loša s obzirom da je u riznici tek oko 430 tisuća maraka, a za isplate plaća bilo je potrebno oko milijun i 800 tisuća maraka, postavlja se pitanje na koji način je skupljen ostatak novca. Kako doznajemo, Vlada je uspjela prikupiti novac za plaće nakon što su prošli tjedan podmirene sve prinudne naplate koje su pristigle na adresu županije, tako da ovaj tjedan svi prihodi idu za plaće.

Plaće sigurne

Na to su bili prisiljeni nakon što je u školama ZHŽ-a u ponedjeljak održan štrajk upozorenja, kao što su i najavili sindikati osnovnih i srednjih škola.

"Novac je iz redovitih prihoda. Nismo posudili ni marke. To je samo znak da plaće nikad ne smiju doći u pitanje ako će se poštivati prioritet određen zakonom o izvršenju proračuna, a druga stvar je ta što je gospoda iz bivše Vlade trošila sve moguće prihode, a plaće ostavila kao zadnju brigu", kazao je Ćosić.

Bakula: Optužbe su posljedica prljave kampanje HDZ-a BiH

Bivši ministar financija Vjekoslav Bakula kazao je da su sve ove optužbe posljedica prljave predizborne kampanje HDZ-a BiH. Osvrćući se na izjavu sadašnjeg ministra financija Rade Luburića koji je tvrdio da je na dan preuzimanja vlasti u riznici bilo svega 283 tisuće maraka, Bakula kaže da je to čista laž i da je ostalo oko milijun maraka, točnije 969 tisuća. "Što je bilo s tim novcima, ja doista ne znam, ali se može pretpostaviti. Znam da su se obavljale transakcije nakon što sam ja otišao. Za plaće je bilo novca", tvrdi Bakula koji je odgovorio i na tužbe da doprinosi nisu bili redovito uplaćeni.

Prema njegovim riječima, postoji samo jedan mali zaostatak za prošlu godinu koji nije uplaćivan radi ekonomske krize. "Kada smo mi 2006. preuzeli vlast, morali smo platiti zaostale doprinose u iznosu od 10 milijuna maraka, a koje nije platila bivša Vlada", tvrdi Bakula te poručuje da će nakon 3. listopada, kada ponovno na vlast dođe koalicija, korisnici proračuna ponovno imati redovite plaće.

Mirela Tučić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari