Hrvati mogu na izborima postati čimbenik ili trasirati put nestanku

Od rata do danas iz Bosne i Hercegovine se, po najpouzdanijoj statistici koju ima Katolička crkva, gotovo svakodnevno iseljavaju Hrvati, a o smanjenju broja svjedoči i službena statistika. U ponedjeljak, 4. listopada više uopće neće biti važna jadikovka političkih stranaka, razočarenje birača, pametovanje onih koji posljednjih dana govore da sigurno neće izaći na izbore i da im je svejedno tko će pobijediti jer su svi isti.

Posljednji trenutak

Svatko tko je odlučio o apstinenciji iz razloga razočarenja, neostvarenih osobnih ili narodnih želja i očekivanja, prije svega među hrvatskim korpusom, dat će glas za nestanak ovog naroda. O tome se govori u političkim kuloarima, upozorava u diplomatskim određenim krugovima, no većina ovaj proces promatra poput orkestra koji je i dalje nastavljao svirati dok je Titanic sigurno tonuo na dno Atlantika. A da je apsolutno svaki glas prevažan, povijesno presudan, ukazuju podaci i trendovi o stalnome padu broja birača, ali i očito Hrvata kao naroda u Bosni i Hercegovini nakon rata. Na prvim poslijeratnim izborima HDZ BiH, koji je praktično bio pokret i nije postojala niti jedna druga organizirana stranka, osvojio je čak 338.000 glasova. Dva predsjednička kandidata Ivo Miro Jović i Božo Ljubić iz dva HDZ-a koji za sebe tvrde da su sljednici upravo ove stranke su 12 godina kasnije zajedno u koaliciji sa svim ostalim strankama hrvatskog predznaka osvojili 130.000, što je čak 200.000 glasova manje. Usto, Hrvati su još na izborima prije četiri godine HSP-NHI-ju povjerili 21.000 glasova.

Procjene govore da u BiH živi 450.000 do pola milijuna Hrvata. Rukovodeći se tom logikom, u BiH ima više od 300.000 hrvatskih birača, no u dva posljednja kruga izbora, općim 2006. i općinskim dvije godine kasnije, da se zaključiti kako je odziv na glasovanje pao čak ispod 50 posto, što je odavno opasno upalilo zvono za uzbunu. A upravo je to najopasnije za najmalobrojniji narod koji sebi ne može dopustiti luksuz i u nedjelju nijemo promatrati posljednji oproštaj. Koliko je stanje dramatično, nisu nažalost toliko ozbiljno ukazale niti političke stranke, Katolička crkva, intelektualci su ostali na razini mlakih načela. Ostvare li se ove crne prognoze sa slabim odzivom, nova vlast će se uspostaviti s onim hrvatskim strankama koje u trgovini s većinskim Bošnjacima, ali i Srbima budu tražile manji dio kolača.

Hrvati 'zapreka'

I bit će u tome slučaju odgovorni za novu prijevaru koja bi se mogla ostvariti i trasirati ustavne promjene onako kako ih u posljednjem izvještaju zagovara Međunarodna krizna skupina.

A to je pojednostaviti Federaciju jer je Republika Srpska trenutačno nedodirljiva, ali jesu Hrvati koji trebaju prihvatiti činjenicu da su u ovome entitetu Bošnjaci ipak većina kojoj treba dopustiti da bez "zapreka" donose važne reformske zakone. Zapreka su dakako Hrvati. Pojednostavljivanje FBiH i fokusiranje ustavnih promjena samo na "problematični" entitet pogubna je formula za budućnost. Iako malobrojni Hrvati s iznimno dobrim odzivom dramatično mogu popraviti poljuljanu narodnu, ekonomsku, socijalne poziciju. No, za mobilizaciju, i pravo opredjeljenje nasuprot istrebljenju, potrebno je da političke elite, Crkva i najznačajnije institucije pozovu na ovaj svojevrsni referendum o narodnom opstanku.

Zoran Krešić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari