Svaki posrtaj u tako moćnoj konkurenciji bit će kažnjen

Petogodišnji staž u Španjolskoj vratar hrvatske rukometne reprezentacije Mirko Alilović zaključio je prelaskom u slovensko Celje, gdje je uspješno započeo novu epizodu u svojoj karijeri. 25-godišnji Ljubušak već nakon par mjeseci provedenih u Sloveniji kaže da nije pogriješio u svom izboru, iako je imao i financijski jake ponude iz dvije najjače svjetske lige, Njemačke i Španjolske.

- U Celju je, za sada, odlično. Od pripreme do prve utakmice. Pripreme su jako teške, ali isplatilo se. S prilagodbom, kao niti s jezikom, nisam imao problema. Jezik nije osobito težak, razumijem one koji govore slovenski, a drugi mene kada govorim hrvatski, tim je riječima Alilović započeo razgovor za slovenski portal Siol.net.

Celje je najbolji izbor

Bivši vratar Ademar Leona objasnio je zbog čega je odlučio prihvatiti ponudu slovenskog prvaka.

- Nekoliko je razloga za to. Za početak, to da sam pet godina igrao u inozemstvu. S 19 sam otišao u Španjolsku gdje sam odmah sazrio kao čovjek i sportaš. Imao sam mogućnost i ostati ondje, ali mi se jednostavno nije dalo. Također, imao sam i ponude iz Njemačke, no Celje mi se pokazalo kao najbolja prilika. Drugi je razlog što sam pristupio Celju taj što imam velike ambicije, a sastavlja se momčad za najveće stvari. Treće, što je ovdje izvrstan trener (Noka Serdarušić, nap. a.), a četvrto jer mi je dom blizu.

Ambicije Celjana su visoke, no ne može se pobjeći od činjenice da proteklih godina nisu bilježili dobre rezultate u Europi. No, to Aliloviću ne predstavlja problem, uvjeren je da će projekt jakog Celja zaživjeti.

- Došao je Noka, a on se posljednjih dvadeset godina borio za sve europske naslove. Sigurno se neće zadovoljiti samo slovenskim prvenstvom i osvajanjem kupa. Mislim da je Celje u posljednjem razdoblju poslovanjem dokazalo ambiciju povratka na europski vrh. Većina tvrdi da je Celje trenutačno jedan od financijski najstabilnijih klubova Europe, a svi znamo u kakvom trenutku živimo. Španjolska se raspada, a donedavno su bili sinonim za rukomet.

Serdarušić je svojim dolaskom privukao i renomirana igračka imena, tako da se čini kako Celje neće imati pravu konkurenciju na domaćoj sceni.

- Teško. Po imenima bi to mogao biti Koper, ali svi se klubovi protiv Celja bore poput lavova. Baš nama svi žele stvoriti teškoće. Razumljivo, žele se dokazati protiv jačega. To je slično onome kao kad sam u mlađim danima u Leonu igrao protiv Barcelone. Mogu reći da se niti u jednom trenutku ne smijemo opustiti jer možemo natrčati na raspoloženog suparnika.

Mogu još napredovati

Koliko Celje može u Europi, vidjet će se vrlo brzo. Liga prvaka kuca na vrata, a slovenski prvak nalazi se u iznimno teškoj skupini. Barcelona, Kiel, Rhein-Neckar Löwen, Chambery, Kielce… Prolaz do 16 najboljih čini se rudarski posao.

- Kako među šesnaest? Domaćim pobjedama i gostujućom protiv Poljaka (smijeh). Skupina je doista nevjerojatna. Kada mi je prijatelj nakon ždrijeba poslao poruku koga smo dobili, mislio sam da se šali. Svaki posrtaj u tako moćnoj konkurenciji bit će kažnjen. Uvjeren sam da je za nas ovakva skupina dobra jer može dovesti do rukometne euforije. Pogotovo budemo li u uvodnim kolima igrali dobro.

Europsku sezonu Celjani započinju gostovanjem poljskom Kielceu

- Pobjeda kod Kielcea bila bi zlata vrijedna, a potom još dva boda kod kuće protiv Rhein-Neckar Löwena... S time bismo napravili pola posla na putu do prolaska. Ali, hoćemo li se boriti za treće ili četvrto mjesto u skupini, ne može nitko znati. Najvažnije je dobro startati.

Problem za Zvonimira Serdarušića predstavlja i ozljeda drugog vratara Aljoše Rezara. Sav posao praktički je sada pao na Alilovića, koji tvrdi da je spreman odrađivati svih 60 minuta iz utakmice u utakmicu.

- U svaku momčad dolazim s namjerom da što više branim. S 25 godina to si želim i više nego prije. Cilj mi je braniti i napredovati. Počelo je dobro, a nadam se da će biti još i bolje. Ne smeta me budem li branio svih 60 minuta.

Portal Siol napominje da je 200 centimetara visoki Ljubušak već sada jedan od najboljih svjetskih vratara. Pitanje je, može li Mirko biti još bolji?

- Naravno. Imam 25 godina i dosegnuo sam neku razinu, a kaže se da su za golmane najbolje godine oko tridesete. Dakle, imam još nešto vremena od starijih i iskusnijih mnogo toga za naučiti.
Ponuda Löwena - Zanima me samo Celje

Alilović je poznat po tome da rijetko mijenja sredinu. U dosadašnjoj karijeri nosio je dres samo dva kluba, matičnog ljubuškog Izviđača i španjolskog Ademar Leona u kojem je branio pet godina. S Celjem je potpisao dvogodišnju suradnju, ali ponude ga ne zaobilaze. Navodno, veliko zanimanje pokazuje jaki njemački Rhein-Neckar Löwen. Alilović ne negira te navode.

- Poručio sam im da me zanima isključivo Celje. Ovdje mi je dobro, a bude li mi i dalje tako, zbog čega bih odlazio, zaključio je Alilović.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari