Složna braća kuću grade

Nekoliko mjeseci prije predizborne kampanje vodila se kampanja ujedinjena dva HDZ-a. Višemjesečni pregovori nisu dali neke posebne rezultate, pa se od toga odustalo. Zatim su stranke potpisnice Kreševske deklaracija pokušale dogovoriti zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH.

Jerko Ivanković Lijanović nas je mjesec dana zabavljao izjavama kako bi on trebao dobiti tu ulogu. Čović i Ljubić su mu se smijali u facu dok je on to ozbiljno predlagao na zajedničkim sastancima. I opet nije bilo zajedničkog dogovora nego je priča završila međusobnim optuživanjem tko je kriv za propast pregovora.

I onda je počela kampanja. Vjerojatno najprljavija do sada. Mladež HDZ-a BiH se u početku naslađivala uhićenjem Zvonke Perića zbog sumnje za trgovinu narkoticima, na što im je odgovoreno kako trebaju brinuti o svom šefu Čoviću i optužbama protiv njega. I karavana je krenula!

Počeli su se cijepati plakati, čak se neki ponosno slikaju pored plakata dok ih kidaju i to šalju u javnost. Priopćenja koja se šalju u medije nikada nisu bila na nižem nivou. Ne biraju se pogrdne riječi za svoje političke protivnike, a neka priopćenja idu toliko nisko da ih je teško uopće pročitati.

Uglavnom, ponašanje dva HDZ-a daje nam sve više za pravo da povjerujemo staroj priči kako su upravo ove dvije stranke najveći uzroci razdora među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Te dvije stranke su stvorile toliko podjela da ih je teško pobrojati, a što je najgore, i dalje nastavljaju u istom ritmu.

Naravno, ostala dva konstitutivna naroda se smiju ovakvoj situaciji i uživaju u njoj. Jer dok se dva HDZ-a međusobno "kolju", Hrvati ostaju bez utjecaja u glavnim državnim institucijama, ostaju bez radnih mjesta u istim itd. Kako su samo smiješno izgledali Ljubić i Jurišić dok su trčali u Tihića u Sarajevo i pokušavali ga okrenuti protiv HDZ-a BiH. I kako samo izgleda smiješno Čović dok pokušava pokupiti mrvice oko Dodika i njegove ekipe.

A da su postigli bilo kakav dogovor ne bi morali trčati nigdje i ponižavati se. Nije u BiH 5 milijuna Hrvata nego jedva 400 tisuća. I budala bi shvatila kako bi zajedničkim radom hrvatskih stranaka tih 400 tisuća Hrvata mogli živjeti daleko bolje nego je to sada slučaj.

Nisu Srbi i Bošnjaci problem Hrvata u BiH. Problem je u njihovim strankama koje su glavni razlog razjedinjenosti ovoga naroda. U prvom redu tu se misli na dva HDZ-a kao dvije najjače stranke kod Hrvata u BiH. A što tek onda reći za pravaše i njihovih bezbroj opcija. Sramotno, ništa više!

Toni Kovačević [ bljesak.info ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari