O moralnom padu hrvatskog naroda

U organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne sinoć je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" upriličeno predstavljanje knjige priča Ante Marinčića "Kad ćeš naučit?".

Recenzent knjige, književnik Željko Grahovac kazao je kako se radi o jednom izuzetno zanimljivom djelu kraćih proza u kojima dolazi do izražaja ono što inače krasi i publicističko i književno Marinčićevo pero.

Kako je kazao, to je, prije svega jedna oštrina, lucidnost u zapažanju, detektiranju, imenovanju i razotkrivanju problema i mentalitetskih nedostataka.

"Ovo je zbirka zanimljivih i poticajno pisanih pripovijesti u kojima dolazi do izražaja jedna žestina, kritički stav, jedna potreba da se problemi vremena imenuju, da se pokrene čovjek, da se razmrda, da se okrene oko sebe, da vidi u kakvom svijetu živi i što se zapravo od njega očekuje ukoliko želi dati nekakav svoj doprinos onom što zovemo socijalna zajednica i život", kazao je Grahovac.

Nastavnik povijesti i recenzent knjige Ivan Grlić kazao je kako knjiga sadrži nekoliko pripovjedaka različite tematike, ali da im je svima zajednički cilj slikanje čovjeka u sumornom, beznadnom svijetu, pogotovo, kako je istakao, njegovih junaka zahvaćenih ratom i poraćem.

"Njegovi likovi su ljudi koji su nekad bili ljudi, a onda su zahvaćeni ratom i ratnim strahotama, kad prestaju da vrijede zakoni i samo ostaje sve na moralu čovjeka i pojedinca", kazao je Grlić.

Sam književnik, istaknuo je Grlić, dijeli vrijednosti likova i na određeni način svjedoči kako je lijepo i časno biti pošten čovjek te da poštenog čovjeka i pojedinca ne mogu slomiti nikakve prilike i nikakva institucija.

Govoreći o tome što je htio reći u ovoj knjizi, Ante Marinčić je kazao kako je htio ukazati na moralni pad hrvatskog naroda, koji je, po njegovoj procjeni, strašan.

"Već u prvoj priči može se prepoznati taj strašni pad morala, nestanak čovjeka i ukoliko hrvatski narod ne popravi svoje moralno stanje vrlo su mu crne perspektive, a prva posljedica tog moralnog pada je demografski pad.
Mislim da je moralni pad strašan i da je to karcinom koji razara biće hrvatskog naroda"
, kazao je Marinčić.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari