HSS ŽZH podnio zahtjev za pokretanje krivične istrage protiv Žarka Karačića

Županijski odbor HSS-a Županije Zapadnohercegovačke je Županijskom tužiteljstvu ŽZH jučer predao Zahtjev za pokretanje krivične istrage zbog zlouporabe ovlasti i položaja a protiv bivšeg ministra gospodarstva u našoj županiji, gospodina Žarka Karačića.

Razlog zbog koga smo se odlučili na ovaj korak je slijedeći.

Ž.O.HSS-a ZHŽ je 02.06.2010 godine Ministarstvu gospodarstva ŽZH dostavio, sukladno Zakonu o pristupu informacijama u FBiH, Zahtjev za pristup informacijama o dodijeljenim poticajima za 2009 godinu koji se odnose na poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Razlog za predaju ovoga zahtjeva je bio taj što smo imali informacije da su za uzgoj krumpira u našoj županiji poticaji dodijeljeni za poljoprivredne obradive površine neznatno manje od površine Županije Zapadnohercegovačke te nam nije bilo jasno kako se primjerice, Široki, Ljubuški, Grude i Posušje ne nalaze na njivama, a čak imaju i betoniranih i asvaltiranih površina, a poznato je da na betoniranom tlu krumpir ne uspijeva.

Ministar Karačić nam je po gore navedenom zakonu bio dužan odgovoriti u roku 30 dana što on naravno nije učinio.

Nakon što odgovora nije bilo, ne želeći prejudicirati stvari, 26.07.2010 godine smo u Ministarstvo gospodarstva ŽZH dostavili Žalbu koja je također uredno zaprimljena i protokolirana, a na koju nam je po zakonima Federacije bio dužan odgovoriti u roku 15 dana.

Na Žalbu, a ni na Zahtjev do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor i gospodin ministar Žarko Karačić je time počinio, po našem mišljenju, zlouporabu ovlasti i položaja pokušavajući prikriti količinu dodijeljenih poticaja, i zato, sada nek institucije odrade svoj dio posla.

Mi u HSS-u možemo razumjeti da gospodin Karačić ne poznaje Zakone, ali to ga ne amnestira od kršenja istih, a u krajnjem slučaju, u tom istom ministarstvu ima sasvim dovoljno uposlenih pravnika, koje je mogao upitati za mišljenje.

Isto tako, čudi nas, obzirom da je Lijanovića ministar Karačić bio član Vlade gospodina Jurišića, te da su često sjedili zajedno, a imajući u vidu da je gospodin Jurišić predsjednik HSP-a, da nije, ako već ne pozna zakone, nikada čuo za riječi dr.Ante Starčevića, utemeljitelja Hrvatske stranke prava, a čiju ideologiju bi trebao baštiniti i Jurišićev HSP, a koje glase:

"Tko se kruhom naroda hrani, ima narodu računa davati"

Mario Karamatić [ Predsjednik Ž.O HSS-NHI ŽZH ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari