Kuke na naš starinski način

kuke

Vitalba na latinskom znači-zora života. Upravo kao i šparoga.

Prvi proljetni plod koji možemo naći u prirodi. Počinje prije svih, do negdje 100 metara nadmorske visine, da bi trajala jedan mjesec dana a postupno je nalazimo kako proljeće stiže u više krajeve (ona ga najavljuje), sve tamo do 700 metara nadmorske visine.

Iznad te visine, koliko je meni poznato, više je ne nalazimo.

Obično se koristi kao salata. Netko skida sjeme i cvat, te ostavlja samo golo stablo s naznakama budućih listova. To nije potrebno jer je kuka mlada i sve se jede. Najprije je važno dobro oprati u tekućoj vodi, jer su u dodiru s gmazovima i proljetnim jakim kišama koje jačinom kapi odbijajući se o zemlju prskaju stabljike zemljom i drugom nečistoćom.

Ako ćete ih na salatu, samo ih lijepo izrežite na oko jedan cm, dodajte mladu kapulu, koja također sada stiže, i soli, ulja i octa po volji. Dobro se podnosi sa svim glavnim jelima od mesa.

Kuka je prirodna i čista jer je ne uzgaja čovjek, pa je i ne kvari ničim. (Naravno, ovdje je riječ o divljoj kuki, a ne onoj uzgajanoj šparogi - domaćoj koju možete uvijek naći na tržnicama ili piljarama. Ona nije predmet našega interesa.)

kuke
Kuke na salatu s mladom kapulom i kuhanim moštom

kuke
Pečena piletina spod sača s kapulom, kukama i zelenom salatom – dijeta.

kuke
Kuke na salatu s kuhanim jajima i mladom kapulom

kuke
Prilog, ali i glavno jelo: kuke na salatu s kuhanim jajima i ploške prženoga patlidžana

kuke
Kuke, mlada raštika i krumpir – na suho, prevrnuti na mladom, uprženom maslu.

kuke
Kuke, mladi, jesenski kupus, krumpir na maslu je posno jelo petkom ili postom, ali je i izvanredno lijep prilog svim vrstama ribe s gradela, ako već samo od sebe nije jedino jelo, a to je u staroj našoj kuhinji redovito tako i bivalo.

kukeKuke na lučnicu kao pura

fra Franjo Mabć [ izbicno.info ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari