Serija: HDZ sprema imenovanje nove Vlade, nastavak drugi

Iako se očitovanje Ustavnog suda o tome je li sjednica Skupštine Zapadno-hercegovačke županije, na kojoj je izglasano nepovjerenje Vladi ZHŽ-a na čelu s premijerom Zvonkom Jurišićem od 4. kolovoza, održana u skladu sa zakonom i Ustavom ove županije tek očekuje u ovom tjednu, iz HDZ-a BiH već planiraju novu sjednicu Skupštine na kojoj će ponovno biti imenova nova Vlada na čelu sa Zdenkom Ćosićem.

Čekaju se provjere

Naime, budući daje visoki predstavnik Valentin Inzko poništio sjednicu Skupštine na kojoj je imenovana nova Vlada jer još nisu završene provjere kandidata koji bi trebali biti imenovani na čela ministarstava MUP-a, prosvjete i pravosuđa, iz HDZ-a BiH smatraju da po završetku tih provjera nema prepreka za održavanje nove sjednice Skupštine.

Mandatar nove Vlade Zdenko Ćosić je nakon izjašnjavanja visokog predstavnika Inzka kazao da novu sjednicu Skupštine s točkom imenovanja svojih ministara očekuje kroz idućih desetak dana. Također je kazao kako prema informacijama koje on ima Ustavni sud nije nadležan u ovom slučaju. Međutim, aktualni premijer Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić i dalje tvrdi da sjednica Skupštine ZHŽ-a na kojoj je vladi izglasano nepovjerenje nije održana u skladu s Ustavom ove županije te da će to dokazati i očitovanje Ustavnog suda.

Nova sjednica

Po njemu uopće nema sumnje daje Ustavni sud nadležan u ovom slučaju. On je u više navrata ponovio kako nema ništa protiv toga da se aktualna Vlada smijeni ukoliko uistinu nema skupštinsku većinu, ali da se to napravi u skladu sa zakonom.

"Ja ću osigurati kvorum da se održi sjednica Skupštine i da se ponovno, ali ovaj put poštivajući proceduru, glasuje oko nepovjerenja Vladi ZHŽ-a", poručio je predsjedniku Skupštine Zlatanu Juriju ovih dana više puta Jurišić.

Marija Medić [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari