Zlatna misa fra Rade Dragićevića

Fra Rade Dragičević sinoć je na vanjskom oltaru Sv. Ante na Humcu obilježio 50. godina redovništva - Zlatnu misu, uz nazočnost rodbine, stanovnika Humca i susjednih župa, uglednika iz crkvene i svjetovne vlasti i koncelebraciju brojnih svećenika.

Fra Rade je rođen 1933. godine u Studencima kraj Ljubuškog. Svećeničku službu započeo je 1958. u Mostaru.

"Bio je dosljedan, jednostavan i službovao je s puno ljubavi. Bio je mala enciklopedija franjevačkog redovničkog poziva", kazao je na početku humački gvardijan fra Miro Šego.

 

U svojoj propovijedi gvardijan iz Mostara fra Mate Dragičević istaknuo je kako je fra Rade 50 godina upućivao ljude na nađu kraljevstvo nebesko.

"S njima se nadao, tješio, opominjao i savjetovao. Jednostavno, bio je ljudima duhovni gromobran", kazao je fra Mate.

Na koncu, prigodnim riječima zahvale slavljeniku su se obratili generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Srećko Majić i provincijal Hercegovačke provincije fra Ivan Sesar.

Fra Rade se rodio 7. prosinca 1933. od roditelja Jure i Ive r. Vukšić. Krsno ime bilo mu je Mile. Osnovnu školu završio je u Zvirovićima, gimnaziju u Visokom, teološki studij završio u Sarajevu. Obukao franjevačko odijelo 15. srpnja 1952. u Kraljevoj Sutjesci, a vječne redovničke (franjevačke) zavjete položio 8. prosinca 1955. u Sarajevu. Svećeničko posvećenje primio je 27. srpnja 1958. po rukama msgr. dr. Petra Čule u Mostaru.

Svoju svećeničku službu obavljao je kao gvardijan, župnik i župni vikar u župama sv. Petra i Pavla u Mostaru (župni vikar 9 god.), Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Jablanici (župnik 3 god.), sv. Ivana Krstitelja u Roškom Polju (župnik 9,5 god.), sv. Ivana Krstitelja u Konjicu (gvardijan i župnik 2 god.), sv. Franje Asiškoga u Bukovici (župni vikar 3 god.), Bezgrješnog začeća BDM u Posušju (župni vikar 7 god.), sv. Stjepana Prvomučenika u Čerinu (župni vikar 9,5 god.) i od 2005. boravi i djeluje u franjevačkom samostanu i župi sv. Ante Padovanskog na Humcu.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari