Što je Ljubuškom Martina Mlinarević - Sopta

Gospođa Mlinarević-Sopta, neugodno me je iznenadila zlonamjernim pisanjem o firmi Trgocoop d.d. koja je tobože "bolna točka Ljubuškog" i "turobna privatizacijska avet naspram ostatka Hercegovine".

Preskočit ću jeftinu patetiku o "plaču beba", "redanju kovanica" i sl. i preći na zlonamjerno iznesene laži. Sve ovo pišem kako bih zaštitio tvrtku kojoj sam direktor, bez namjere da se uključujem u bilo kakve polemike. Tek radi istine moram reći da Ivo Lučić i "Lučići" nisu privatizirali Trgocoop, niti bilo koju drugu firmu u BiH ili u Hrvatskoj. Svaku firmu koja je u vlasništvu bilo koga od ljubuških Lučića sami su osnovali ili su je kupili od privatnih vlasnika.

Vratimo se Trgocoopu koji je tema ovoga teksta. Trgocoop je privatiziran početkom 90-ih po tzv. Markovićevom modelu, što je značilo da su uposlenici "upisali prava" i preuzeli firmu bez ikakve nadoknade. Zbog sukoba među članovima uprave, koji su se svojevremeno i noževima boli po krugu, ali i zbog nemara i zloupotreba od strane poslovođa firma je propala. Tek tada su došli "Lučići", odnosno ja, koji sam kupio upravljački paket dionica. Ponovit ću!

Tvrtku sam kupio od privatnih vlasnika, a ne od države i mogao ju je kupiti bilo tko, jer je propadala. Za kupnju tvrtke mi nije trebala nikakva "pomoć politike", kako to ponekad slični zlonamjernici tvrde, jer je nitko nije ni htio. Tvrtku sam kupio tako što sam digao kredit i još ga vraćam. Posudio sam novce i od Hermesa, a garancija je između ostalog i sva moja privatna imovina. Kada sam došao u Trgocoop 2003. godine plaće su bile oko 200 KM, a prodavaonice su bile zapuštene i prazne.

Nije bilo potencijala niti kadra sposobnog nastaviti isti posao. Otežavajuća okolnost bila je i ulazak velikih trgovačkih lanaca u Hercegovinu. Bilo je jasno da su socijalističke prodavaonice (Granapi) bile prošlost. Morali smo ići u restrukturiranje. Većinu prostora smo preuredili i prenamijenili. Danas u njima radi više ljudi nego što je radilo u Trgocoopu, a prostori su uređeni i krase Ljubuški. Plaće radnicima su višestruko veće. Nema Trgocoopovih "praznih hala"! Iz poštovanja i brige prema ljudima, niti jedan radnik iz Trgocoopa nije dobio otkaz. Neki su prebačeni u druge povezane tvrtke, a neki su "ispraćeni" u mirovinu ili čekaju uvjete za mirovinu. Za to vrijeme im se obračunava plaća.

U čemu je onda problem? Možda u činjenici da je jedan stric Marine Mlinarević dioničar Trgocoopa, a drugi je bio šef financija. Da je htjela znati istinu o Trgocoopu mogla ju je saznati, ili je možda dezinformirana? Jer, "Mlinarevići" su, a ne "Lučići" privatizirali Trgocoop. Poanta je u tome što su njezini, a ne moji sudionici privatizacije u Ljubuškom. Ja sam skupo platio ono što su njezini jednostavno "upisali" odnosno privatizirali.

Što se tiče jeftine patetike i pisanija o "krvotoku lubenica", možda bismo mogli razmisliti i o prolivenoj pravoj krvi. Sjetimo se pokojnog predratnog ljubuškog trgovca Antuke Gavrana kojega su komunisti ubili, oteli mu dućane i od njih napravili Trgopromet. Od Trgoprometa je kasnije nastao Trgocoop kojega su "Mlinarevići" upisali, a kasnije i naplatili.

Naravno, to je u (post)komunizmu bilo zakonito, a je li moralno prosudite sami. Za razliku od njih, moji roditelji i uopće Lučići nisu ništa "upisali" niti su prisvojili ičiju imovinu. Pisanje Marine Mlinarević Sopta je licemjerno, a "upisivanje" članova njezine obitelji na tuđu (ili društvenu) imovinu je prema njezinoj etici nemoralno.

Hajka na "lopove" je kao i obično krivo usmjerena. Lopovi, ako ih ima su na drugoj strani, u njezinoj neposrednoj blizini. Nadam se da gospođa Mlinarević Sopta u svom nastojanju da postane intelektualac neće više blatiti ljude i poduzeća koja su temelj bilo kakvog napretka u Ljubuškom i Hercegovini.

Dražan Lučić [ direktor Trgocoopa ] poskok.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto