Konferencija za javnost Vlade ŽZH - Odluka Skupštine pravno ništavna!

Danas je, u Širokom Brijegu, Vlada Županije Zapadnohercegovačke, na čelu s predsjednikom dr. Zvonkom Jurišićem, održala konferenciju za novinare na kojoj su bili nazočni ministri u Vladi:

Vjekoslav Bakula, Ivica Gašpar, Žarko Karačić, Viktor Kvesić i Božo Zovko; zamjenik predsjednika Skupštine Branko Ćorluka te veliki broj predstavnika medija.

Predsjednik Vlade dr. Zvonko Jurišić je u svom uvodnom izlaganju rekao kako se 4. kolovoza 2010. godine dogodio presedan od strane dijela zastupnika koji po svaku cijenu žele skrenuti pozornost na sebe, posežući i za ovakvim postupcima. Predsjednik Jurišić je nazočnima predočio Odluku Skupštine o izglasavanju nepovjerenja Vladi, rekavši kako je ovakva Odluka za Vladu pravno ništavna, neobvezujuća i bez bilo kakvih pravnih učinaka. Naglasio je kako Vlada nastavlja s radom budući da se, prema mišljenju članova Vlade, sjednica Skupštine nije ni održala. Naglasio je kako će Vlada Županije Zapadnohercegovačke podnijeti tužbu Ustavnom sudu Federacije BiH te tražiti stavljanje van snage Odluke koju je donijela nelegalna skupina politički nezadovoljnih zastupnika.

Zamjenik predsjednika Skupštine Branko Ćorluka u svom izlaganju je rekao kako sjednica Skupštine, koja je održana 4. kolovoza, nije pripremljena sukladno Ustavu, Poslovniku i Zakonu. Naime, nisu poštivane odredbe Poslovnika Skupštine Županije koje propisuju način sazivanja i rada sjednice. Također je istaknuo i činjenicu da su se određeni državni službenici zakonodavnog tijela stavili u službu politikantstva.

Na tiskovnoj konferenciji nazočnima se obratio i ministar u Vladi Županije, ujedno i predsjednik ŽO HDZ-a 1990, Ivica Gašpar, iskazavši podršku aktualnoj Vladi u ime političke stranke koju predstavlja.

Žarko Karačić, također ministar u Vladi, rekao je kako Narodna stranka Radom za boljitak, čiji je on član, čvrsto stoji iza ove Vlade i podržava ju, naglasivši da, ukoliko Vlada nema podršku većine zastupnika u Skupštini na legalan i legitiman način, ona neće ni ostati na vlasti.

Imajući u vidu navedeno, sve odluke donesene na posljednjoj tzv. sjednici Skupštine su narušavanje ustavno-pravnog poretka Županije Zapadnohercegovačke.

Predsjednik Vlade dr. Zvonko Jurišić, zajedno sa svojim ministrima, pozvao je predsjednika Skupštine da u zakonskom roku na legalan i legitiman način, sukladno odredbama Poslovnika, sazove sjednicu Skupštine na kojoj će se, Poslovnikom utvrđena skupštinska većina zastupnika, moći izjasniti o povjerenju odnosno nepovjerenju Vladi.

Ukoliko Vlada Županije Zapadnohercegovačke ne dobije povjerenje većine zastupnika, ista će podnijeti ostavku Skupštini Županije Zapadnohercegovačke sukladno propisanim zakonskim odredbama.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari