Vrijednosti prepoznate, ali još nedovoljno iskorištene

Hercegovina, posebice njezin zapadni dio, poznata je po bogatim prirodnim ljepotama. Mnogi će se složiti kako ovaj kraj karakterizira, između ostaloga, i prekrasna priroda, gdje posebnu vrijednost daje obilje vode, dakle oko 150 izvora od kojih je pet s više od tisuću sekundnih litara. Tri rijeke koje čine prekrasan krajolik su uistinu pravo bogatstvo. Vrijednost izvora i rijeka tim je veća, ako se zna da su još relativno čiste i upotrebljive za različite vrste čovjekovih potreba.

Značaj voda

Prema riječima načelnika općine Nevenka Barbarića, poznat je značaj voda za poljoprivrednu proizvodnju, dakle za vodonatapni sustav po kojem smo poznati u široj regiji, a time i po proizvodnji hrane. "U našoj strategiji jedan od pravaca razvoja jest turizam, a kupališta i prekrasna priroda su jedan od potencijala u ovoj oblasti. Dakle, vrijednosti su prepoznate, ali istina, još uvijek nedovoljno iskorištene. U novije vrijeme institucije države, prije svih općina, izdvajaju sredstva na uređenje pojedinih lokaliteta te posebno ističem dio udruga koje se na različite načine angažiraju na očuvanju ovog bisera prirode", kazao je Barbarić. Vodopad Kravice zasigurno je jedno od najposjećenijih mjesta u ovom kraju. Nažalost, još uvijek nije dovoljno vrednovan kako bi se kvalitetno zaštitio ovaj lokalitet, ali i ekonomski značajnije iskoristio. Poznata je činjenica da se u zadnjih par godina više pažnje posvećivalo ovom lokalitetu pa je tako urađen dio projektne dokumentacije, uređen parking, dio staza, obnavlja se i jedna od mlinica. "Vjerujem da ćemo do kraja godine kompletirati projektnu dokumentaciju, za iduću sezonu urediti sanitarne čvorove, poboljšati pristup vodopadu i još neke aktivnosti koje planiramo, čime se stvara okvir za drukčije gospodarenje ovim lokalitetom, gospodarenje koje će sredini donijeti znatniju ekonomsku korist", kazao je Barbarić, zahvalivši se ministru okoliša i turizma Nevenku Hercegu na značajnoj pomoći kada je u pitanju ovaj lokalitet.

Problemi čišćenja i održavanja

Na upit koliko se radi na uređenu drugih kupališta na području općine, načelnik je kazao kako stanje kupališta nije dobro i da lokalna zajednica uistinu ne čini dovoljno. Problemi su od čišćenja i održavanja kao i ukupnog uređenja, zatim nedostatak sanitarnih čvorova te kvalitetnog obilježavanja. "Vjerujem da ćemo već tijekom ove godine ovakvo stanje popravljati, imali smo razumijevanje federalnog fonda za okoliš koje je uvažio našu zamolbu za pomoć čišćenja i uređenja riječnih tokova te osiguralo određena sredstva. Imamo namjeru već od iduće sezone znatnije popraviti sadašnje stanje te stvoriti kvalitetnije uvjete na kupalištima, što je preduvjet većih posjeta kupača iz drugih sredina", istaknuo je na kraju načelnik općine Nevenko Barbarić.

<h6>Z. Volarević [ Dnevni list ]</h6>

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari