Deklaracija o Hrvatima kao zamjena za oduzeta prava

Nakon što je Hrvatski sabor, usvojivši ustavne promjene, u potpunosti degradirao Hrvate iz BiH, ograničivši im pravo glasa te broj zastupnika, pokušat će ih ponovno zavesti dajući im mrvice kroz Deklaraciju o potpori hrvatskom narodu u BiH u procesu ustavnih promjena.

Ona bi se, doznajemo od naših izvora iz Sabora, mogla usvojiti još tijekom ljetnog zasjedanja, a trenutačno se nalazi na 37. mjestu dnevnog reda. Međutim, radi se o dokumentu prilično deklarativne naravi koji neće imati potrebnu težinu koja bi hrvatskom narodu u BiH jamčila kakvu-takvu sigurnost kroz ustavne promjene. Drugim riječima, pored činjenice da se ovim dokumentom daje potpora Hrvatima u BiH te njihovim političkim predstavnicima u pregovorima vezanim uz promjene Ustava, kako bi osigurali punu suverenost i jednakopravnost, uopće se ne potencira pitanje uloge Hrvatske u tim istim promjenama.

Smiriti tenzije

No, uz citate poput onih koji govore kako se jednakopravnost Hrvata može ostvariti samo uz "poštivanje načela jednakosti i pravičnosti te Ustavom zajamčenim administrativno-teritorijalnim ustrojem Bosne i Hercegovine", jasno je da Hrvatski sabor želi pokazati kako nije odustao od hrvatskog naroda u BiH. To bi, barem za sada, trebalo smiriti tenzije koje su se pojavile nakon što je tim istim Hrvatima reducirano pravo glasa, a uskoro im se priprema i novi udarac kroz brisanje dvojnog prebivališta. Naime, ekskluzivno doznajemo kako je u pripremi Prijedlog zakona o popisu stanovništva i kućanstava, što je neodvojivo od zakonske materije ukidanja dvojnog prebivališta na osnovi kojeg veliki broj Hrvata iz BiH ostvaruje povlastice u Hrvatskoj.

Strategija još upitna

S druge strane, iako je Povjerenstvo za izradu prijedloga strategije i zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske trebalo vrlo brzo završiti svoj posao, ni to nije učinjeno, iako se možda radi i o važnijoj stvari za bh. Hrvate nego što je spomenuta deklaracija. Istodobno, naši sugovornici iz Sabora pitaju se kakva je svrha donositi strategiju i zakon kada su Hrvatima izvan Hrvatske u velikoj mjeri oduzeta prava, odnosno veća su prava dobile neke manjine poput srpske. Ipak zaključci vezani za suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske također su na aktualnom dnevnom redu Sabora, tako da će biti zanimljivo gledati što će o tome kazati članovi saborske većine, a pogotovo zastupnici 11. izborne jedinice.

Premještanje

Deklaracija se do sada više puta "premještala" na dnevnom redu saborskog zasjedanja, tako da još uvijek treba sačekati i vidjeti hoće li se Hrvatski sabor "smilovati" i usvojiti dokument još tijekom ljetnog zasjedanja. U kontekstu odgađanja usvajanja treba upozoriti kako bi ovaj dokument možda imao i veći težinu da je donesen u vrijeme početka nove runde pregovora oko ustavnih promjena u Butmiru.

<h6>Dario Pušić [ Dnevni list ]</h6>

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari