Seljake ne uvlačiti u predizbornu kampanju!

Temeljem nedavnih izjava od strane pojedinih zastupnika, kao i medijskih napisa, a u cilju istinitog i objektivnog informiranja cjelokupne javnosti ove županije, Savez poljoprivrednih udruga ZHŽ-a, točnije njezin predsjednik Dragan Pavlović i tajnik Dobroslav Bukmir, smatrali su adekvatnim očitovati se o istim. Naime, iznijeti svoje viđenje, kao strukovne i nevladine asocijacije glavnine poljoprivrednih proizvođača ZHŽ-a, u vezi s problematikom potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u ZHŽ-u.

Poticaji se neće ukinuti

Bukmir je kazao kako je Viktor Lasić, koji je izjavio kako je 50 posto poticaja lažno, četiri godine u vladi bio zadužen za poljoprivredu, a četiri je godine bio njezin premijer, i nikad ništa nije učinio po pitanju poljoprivrednika. "Njegova izjava, kako je u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji 50 posto poticaja lažno, razljutila je mnoge poljoprivrednike. Mi se slažemo da ima manipulacije u poticajima, ali isto tako tvrdimo da ih ima i u ostalim segmentima društva. Manipulacija ima i među invalidima, umirovljenim vojnim časnicima i ostalim segmentima društva", kazao je Bukmir, dodajući kako je u ovo vrijeme recesije najlakše ukinuti poticaje seljacima, jer je netko rekao da ima manipulacija. S takvim se izjavama vrijeđaju pravi poljoprivrednici. Bukmir je kazao i to kako bi trebalo dovesti Viktora Lasića na selo, da vidi kako se seljak raduje tisući ili dvije maraka koje je dobio od države, ali ih opet ulaže u poljoprivredu, za nabavku sjemena, gnojiva i ostalog materijala, a nije oslobođen plaćanja PDV-a, kao što je u ostalim europskim državama. "Mi smo nestranačka organizacija i kao takvi funkcioniramo. Poznato je kako smo transparentni i kako smo uvijek tražili kontrolu onih koji apliciraju na poticaje i ostvaruju prava na isto. I dalje inzistiramo na maksimalnoj kontroli. Udruga kao takva ne može snositi nikakvu odgovornost za malverzacije u poticajima, i od toga ne bježimo, jer su one prisutne u razvijenim zemljama od nas, koji smo pioniri u ostvarivanju prava na poticaje", kazao je Pavlović, dodajući kako je uvjeren da se ovakvom izjavom Viktora Lasića priprema teren za to da se poticaju ukinu, ali on tvrdi kako neće dozvoliti da se to učini, ali će uvijek inzistirati na tomu da to bude transparentno.

Rast iznosa za poticaje

Iako se slažu oko toga da sadašnji saziv Vlade ima mnogo grešaka u ostvarivanju prava na poticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, zasigurno je jedna od najboljih odluka. "Moramo istaći da je prethodna Vlada, koja je obnašala vlast u ZHŽ-u u 2006., za primarnu poljoprivrednu proizvodnju izdvojila oko 7.000 maraka. Za istu namjenu, sadašnja Vlada županije u 2007. izdvojila je 600.000 maraka, a u 2008. poticaji su bili u visini od 1.200.000 maraka. Prošle godine iznos za poticaje bio je 1.600.000 maraka, a u ovoj godini planirano je izdvojiti 2.200.000 maraka", kazao je Pavlović.

Seljake ne uvlačiti u predizbornu kampanju

Dragan Pavlović i Dobroslav Bukmir na kraju su se osvrnuli na nadolazeće izbore, gdje su kao predstavnici Saveza poljoprivrednih udruga zamolili političare da seljake i poljoprivrednike ne uvlače u svoje predizborne kampanje. Iako se, na žalost, to već događa, pokušat će, kažu, iz svega izići neovisni, kakvi smo bili i do sada.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari