Hercegovački krumpir na hrvatskom tržištu

Prije desetak dana počelo je intenzivno vađenje mladog krumpira kao i branje drugog povrća koje je zasađeno. Za sada su proizvođači dosta zadovoljni prinosima kompletnog asortimana povrća, ali i prodajom. Prema riječima Mire Ćutuka, predsjednika udruge poljodjelaca u ZHŽ-u, prva otkupna cijena mladog krumpira je bila 0.90 maraka, a od neki dan ta je cijena 0.75 maraka.

Otkupna cijena 0,75 maraka

Kaže kako je uvijek ista priča kada je u pitanju prodaja, jer je to najteži posao za poljoprivrednike, budući da je svake godine sve teže prodati robu, jer su prepušteni na milost i nemilost raznim uvoznicima. "Ove godine smo uspjeli zainteresirati velikog otkupljivača, a to je Agrofructus iz Zagreba, koja je u sustavu Agrokora. Suradnja na samom početku je dosta dobra preko tvrtke Neretva fructus iz Čapljine. U svakom slučaju dobra je stvar da se roba može prodati", kazao je Ćutuk, dodajući kako je ova suradnja s Agrofructusom, odnosno Neretva fructusom, plod angažmana ove udruge i općinskog načelnika Nevenka Barbarića, bez čijeg zalaganja od svega ovoga vjerojatno ništa ne bi bilo. "Cijena od 0,75 maraka po kilogramu krumpira je zadovoljavajuća ukoliko ona takva ostane i sljedećih desetak dana", ističe Ćutuk. Međutim, ukoliko se ona bude mijenjala, odnosno padala, to će stvoriti veliki problem. Ovim putem pozvao je sve proizvođače da bez razmišljanja robu daju Agrofructusu u Čapljini i da ne voze robu na veletržnicu u Čapljini. "Na taj ćemo način sačuvati ovu cijenu, jer ako Agrofructus bude imao dovoljno robe onda će cijena na veletržnici biti dobra, a ako budemo robu vozili samo na veletržnicu onda će se vrlo brzo stvoriti viškovi i cijena će pasti do te mjere da je čak ni veliki otkupni lanci neće htjeti", kazao je Ćutuk, dodajući kako je Neretva Fructus lani u Hrvatsku izvezla 450 tona mladog krumpira, dok je ove godine planirano da se izveze tisuću i pol tona.

Velik problem uvoz

Ono što svake godine stvori veliki problem je uvoz poljoprivrednih kultura. Ćutuk kaže kako su nekoliko puta bili u Sarajevu kod mjerodavnih institucija gdje su pokušali zaštiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju. "Slali smo im i svoje prijedloge koji se temelje na činjenicama koje su u skladu s pravilima CEFTE o zaštiti domaće proizvodnje", naglasio je Ćutuk.

Prošlogodišnji uvoz rajčice iz Makedonije ugrozio domaću

"Jedan od primjera koji potvrđuje koliko uvoz uništava domaću proizvodnju je činjenica da je prošle godine 14. svibnja iz Makedonije uvezena rajčica po nekoliko različitih fakturnih cijena. Prva je bila 2, 44 marke, da bi sljedeće četiri fakture bile od 0.36 do 0.39 maraka. Isti dan, isti artikl na istom graničnom prijelazu. Ovakvim postupkom gubi i država na osnovu PDV-a, a isto tako gube i poljoprivrednici jer će ta roba završiti na našem tržištu po jako niskim cijenama", istaknuo je na kraju Ćutuk.

Z. Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari