Hercegovci i Dalmatinci stvarali umjetnička djela u Peć Mlinima

ljubuski.info

Jedinstveno okružje avanturističkog parka Peć Mlini poslužilo je kao inspiracija za stvaranje umjetničkih djela na drugoj po redu Ekološkoj likovnoj koloniji održanoj u subotu.

Kolonija ove godine okuplja 20-ak slikara koji dolaze iz Hercegovine, Imotskog i Dalmacije. Slikari će cijeli dan stvarati svoja dijela u prelijepom ambijentu Peć Mlina koristeći motive iz prirode.

Događaj osim što obogaćuje kulturni život naše općine, jača turističku ponudu jer se održava na lokalitetu koji je zadnjih godina sve zanimljiviji domaćim i stranim posjetiteljima, izjavila je v.d. ravnateljica JU „Kulturni dom A. B. Šimić“ Grude Ivana Leko koja je ranije u uvodnim riječima s naročitim zadovoljstvom naglasila da se radi o međudržavnom događaju.

Nakon Leko, dobrodošlicu je slikarima poželio voditelj likovne kolonije Srećko Slišković koji je istaknuo kako im Peć Mlini nudi brojne motive koji su idealni za rad.

Ovo je nekada davno Božja ruka stvorila, a nešto manje davno su ljudi stvorili ove mlinice koje su bile zarasle. Sada se vidi kako su mukotrpnim radom sve ovo stvorili (o.p. kanaliće i mlinice) sebi za dobrobit, a nisu ni bili svjesni kakve ljepote stvaraju, kazao je Slišković.

Potom je riječ preuzeo i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj koji je pak izrazio želju za tim da Ekološka likovna kolonija postane jedan tradicionalan događaj.

Posebno mi je drago da smo ove godine proširili broj sudionika, vrlo je teško govoriti o tradiciji, ali ja sam uvjeren da će ova kolonija zaživjeti i imati brojna izdanja u budućnosti, poručio je Grizelj i pritom poseban naglasak stavio na povijesno značenje ovog područja koje bilježi 7.000 godina ljudskog obitavanja. Također, dodao je kako radovi s prve kolonije ukrašavaju općinsku vijećnicu.

Među prisutnim slikarima na današnjoj koloniji iz, kako je Slišković na samom početku rekao, – “dvije sestre blizanke – Dalmacije i Hercegovine” bilo je i rekreativaca, ali i profesionalaca, kojima je osim za umjetnost ovo bila i prilika za jedno lijepo druženje u prekrasnom ambijentu Peć Mlini.

Tako smo razgovarali s Vesnom Ćorlukom, koja se prije više od 30 godina iz Krapine udala u Grude, učiteljica je po struci, a slikati je krenula prije neke četiri godine, kada je kako nam je rekla, konačno oživjela staru ljubav iz djetinjstva. Nije pohađala nikakve tečajeve, odnosno samouka je, a do sada je imala dvije izložbe u Gorici – 2020. i 2022. godine. Njen motiv bila je rusovina u cvatu.

Svoje dojmove s nama su podijelili akademski slikari Ante Ljubičić – Car koji je stigao iz Runovića i Jure Jović iz Ploča. Umjetnici s preko 50 godina iskustva su izlagali diljem države, ali i izvan. Obojica vrsni pejzažisti nisu krili zadovoljstvo organizacijom ovakve manifestacije koja spaja kreiranje likovnih djela s prirodom. Likovnost je malo više živnula u Hercegovini, nego u Dalmaciji, zaključio je Jović.

Jabuka.tv

Glas naroda

Najbolje umjetničko djelo je ona željezna ograda,led rasvjeta i kamera na ulazu u pećinu

I alarm na ulazu u pećinu

Bolje i to nego one šasije stojki i golfova keca što su bacali od gozgora birvaktile... leti stojadin tri minute, nikad past.

Hercegovci i Dalmatinci stvarali umjetnička djela u Peć Mlinima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari