Vlada Federacije odgovorila MMF-u: Sve obveze se izmiruju na vrijeme

ljubuski.info

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo financija, vezano uz izjave rezidentnoga predstavnika MMF-a, objavljene u jednom dnevnom listu, žele podsjetiti da se Proračun FBiH za 2024. izvršava sukladno predviđenom planu i uz stabilne izglede.

Po pitanju likvidnosti, sve obveze Federacije izmiruju se na vrijeme i bez kašnjenja. Vidljivo je to i svim primateljima isplata s Jedinstvenog računa: mirovine se neizostavno isplaćuju 5. u mjesecu, invalidnine se isplaćuju korisnicima 9. u mjesecu, a plaće proračunskih korisnika 12. u mjesecu.

Ovaj ritam mjesečnih isplata je izuzetno stabilan i planovi novčanih tokova ne ukazuju na bilo kakav poremećaj u predstojećem razdoblju.

Materijalni troškovi i transferi također se uredno plaćaju, te Federacija nema zaostalih obveza po bilo kojoj vrsti plaćanja. Dok propisi dopuštaju rokove plaćanja do 60 i 90 dana, obveze Federacije isplaćuju se u pravilu u znatno kraćim rokovima.

Otplata duga vrši se strogo na vrijeme, te ni na koji način nije upitno osiguranje financijskih sredstava za tu svrhu, a što gosp. Tudyka navodi u svomu odgovoru, koji je na izmijenjen i dramatičan način preoblikovan u naslovu teksta.

Potvrda toga jest i nedavno proveden kreditni rejting, koji su pripremile dvije ugledne svjetske rejting agencije, potvrdivši za Federaciju BiH stabilne izglede upravo zbog dobre interne pozicije likvidnosti, te pristupa domaćim i vanjskim izvorima financiranja koji su dostatni za održavanje likvidnosti i nesmetano servisiranje duga.

Kad je riječ o izvršenju Proračuna, cjelovito izvješće za prvih šest mjeseci bit će spremno do kraja mjeseca, ali već sada moguće je potvrditi da se porezni prihodi, koji čine 90 posto proračunskih prihoda, prikupljaju sukladno planu, bez podbačaja.

Navedene činjenice jasno pokazuju da, uz sve fiskalne potrebe, Federacija BiH provodi stabilan i odgovoran pristup upravljanju javnim financijama, što omogućava održavanje pozitivne dinamike i osiguranje financijske održivosti u budućnosti, tvrde u odgovoru MMF-u iz Vlade Federacije BiH.

Glas naroda

Predstavnik MMF-a ne priča napamet, oni sigurno rade prosjene stanja i mogućnosti BiH , dotjerali smo do zida, gdje ima dima ima i vatre..

Zalizani podigao braniteljima primanja 8 km jel te stid gela više potrošiš

U BiH svaka budala može biti ministar finansija. Uzmi kredit, zaduži narod, plasiraj novac kroz plaće, mirovine, socijalu, naplati PDV, a onda se hvali koliko je uplaćeno PDV-a u godini dana, a ne kaže se narodu da je izvor tog PDV-a zaduženje i novac koji dijaspora šalje svojoj rodbini u BiH..

Kome šalje dijaspora neka mu tog novca meni ni marke

Nema on stida..ali zato ima stanova..placeva..primanja raznih sta on zna sta je branitelj..

Neka ga bar je naš Hrvat

Nema vise kazu reka stop ovim iz Ljubuskog invalidima
Ko dezerteri sve i lazni
Nema vise para

Monetarni fondu dragi, oče naše familije, slavit ćemo tvoje ime dok u nama srce bije, pjevaIi su nadrealisti prije rata. Tad sam bio dječak i nisam kuđio o čemu govore, al sad vifim da su bili proroci.

Vlada Federacije odgovorila MMF-u: Sve obveze se izmiruju na vrijeme
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari