Teološko-katehetski institut postao punopravni član SUM-a

ljubuski.info

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i biskup Petar Palić potpisali su u petak Ugovor kojim Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru.

Ugovor je potpisan u prisustvu Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, Marije Buhač, predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te don Nikole Menala, generalnog vikara Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Teološko-katehetski institut ima bogatu i dugu tradiciju u obrazovanju. Kroz godine je stekao ugled kao institucija koja nudi kvalitetnu edukaciju.

S druge strane, Sveučilište u Mostaru je jedna od najznačajnijih javnih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini s međunarodnim i svjetskim ugledom i s ponudom širokog spektra akademskih programa. Spajanjem ove dvije institucije, otvaramo nove horizonte za duhovnu i teološku izobrazbu u društvu, kazao je rektor Tomić.

Potpisivanje ovog Ugovora rezultat je usklađivanja sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine i zakonima Katoličke Crkve, navodi se na stranicama SUM-a. Prema Ugovoru TKIM postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru, čime se osigurava integracija nastavnika i studenata TKIM-a u sustav Sveučilišta, uz jednaka prava i obveze.

Nazočnost teologije i teološkog promišljanja u sklopu javnih sveučilišta u razvijenim demokratskim sustavima je stvar koja je po sebi jasna i razumljiva. U većini europskih zemalja upravo su katoličke školske ustanove bile kolijevke modernih sveučilišta.

Čvrsto se nadam i vjerujem da će Teološko-katehetski institut Mostar opravdati svoje mjesto u obitelji Sveučilišta u Mostaru, rekao je biskup Petar Palić.

Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru, regulirajući svoj status u skladu sa Statutom Sveučilišta i zakonodavstvom Katoličke Crkve. Ugovorne stranke suglasne su da TKIM nastavi djelovati kao visoko-obrazovni institut vjerskog karaktera, priznajući njegovu važnost i ulogu u obrazovanju na području odgoja i kulture.

Ugovorom je definirano da TKIM ima pravo realizirati zajedničke studijske programe s ostalim članicama Sveučilišta, sudjelovati u istraživačkim projektima i programima razmjene te koristiti informacijske i knjižnične sustave Sveučilišta. Također, TKIM zadržava autonomiju u donošenju svog Statuta i drugih općih akata, uz obvezu usklađivanja s mjerodavnim zakonima.

Što se tiče prava studenata, akademskog i neakademskog osoblja, Ugovor osigurava da imaju ista prava i obveze kao i svi ostali studenti te akademsko i neakademsko osoblje Sveučilišta u Mostaru, čime će moći realizirati zajedničke studijske programe, sudjelovati u istraživačkim projektima i programima razmjene te koristiti informacijske i knjižnične sustave Sveučilišta.

Diplome koje studenti steknu po završetku studija izdavat će Sveučilište u Mostaru, a potpisivat će ih rektor Sveučilišta i dekan/predstojnik TKIM-a, uz poštivanje specifičnosti instituta.

Ovaj Ugovor predstavlja značajan korak u jačanju suradnje između Sveučilišta u Mostaru i Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, čime se osigurava stabilan i pravno reguliran položaj Teološko-katehetskog instituta unutar akademske zajednice, navodi se na stranicama SUM-a.

Glas naroda

Gdje je ona no sata ljepojka

Zna li itko ima li igdi išta munit?

Greška! SUM je krenuo u pravcu LOGOS-a i za 5 godina će biti ista razina. To kažu profesori sa SUM-a. A ovaj Tomić zalizanko se kiti prestižima. nastavili tako za 5 godina će prestići LOGOS.
Zato je greška što je se institut ušao pod krov SUM-a. kardinalna!

HDZ i crkva danasnja su unistili hrvatski narod u BiH fizicki a sad ce i mentalno i znanstveno ...

Kad vidim sliku, od danas ću se pisati kao ateista.

Ovi na sliku su sdb i skj dođava jedan

Odsjek prodaja magle, nosi vas đava lipi

Braca Ševo za rektora i zamjenika ,neka operiraju po fakultetu,prvo dr čovica

Otac biskup P.Palić mi je baš faca na ovoj slici.
Friško ofarban, samo me čudi, sad imaju ove metode prisađivanja kose, pa da to ne odradi. Bilo bi mu puno lipše.
Jedino brate naš Dragan se tako skrušio na ovoj slici.

Dragan se rukuje sa sa sobom.

Samo u Hrvata Udbaš može bit KRIŽAR.

Di je fra Dario ovde? Čović i fra Dario
jao nama

Pa ovaj rektor je vas Ljubusak iz ugledne porodice

Udružile se prati sa lopinama biz te omladinu odavde tu pomoći nema

Šta veliš reaktor?

Teološko-katehetski institut postao punopravni član SUM-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari