Za većinu bh,građana turistički aranžmani ljetovanja nemoguća misija

ljubuski.info

Turistički aranžmani u Hrvatskoj ove godine spadaju među najskuplje u Europi, što predstavlja izazov za mnoge koji žele ljetovati u ovoj zemlji. Brojne obitelji u BiH pokušavaju već mjesecima naći najpovoljnije aranžmane sa što pristupačnijim cijenama, a tek rijetki će u tome i uspjeti

Tražim apartman za dvije odrasle osobe i dvoje djece u blizini mora – samo je jedna od objava koje se posljednjih dana mogu pročitati na stranicama na kojima se traže apartmani, ali i na kojima iznajmljivači nude apartmane.

Razlike i noćenja

Nešto pristupačnije cijene građane će dočekati u jedinom bh. gradu na moru, Neumu. Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera općine Neum, nedavno je za Faktor kazao kako su ove godine cijene u Neumu od 5 do 10 posto više nego prošle, ali su i dalje mnogo niže nego u susjednoj Hrvatskoj. Cijena kompletnog ljetovanja, naravno, ovisi o nekoliko čimbenika.

Cijene u Neumu ove godine više od 5 do 10 posto u odnosu na lani

Za prosječan boravak na moru četveročlanoj obitelji treba najmanje 2500 eura

Sokovi poput Coca-Cole, Schweppesa i Fante koštaju 3,30 eura

Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutačno se kreću između 100 i 150 KM ili više

Za dvije osobe jedno noćenje u apartmanu u Splitu stoji od 80 pa sve do 400 eura, što je od 156 do 782 KM

Bh. građanima agencije nude plaćanje ljetovanja i do 24 rate

Odlučite li se za apartman, cijena se po danu kreće od 50 do 150 eura (od oko 100 do oko 300 KM). Kada je riječ o hotelskom smještaju, četveročlana će obitelj ove godine za hotel s četiri zvjezdice na bazi polupansiona (doručak i večera uključeni u cijenu) u srpnju i kolovozu trebati izdvojiti od 450 do 500 KM po danu.

Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu stoji 535 eura (1046 KM). Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice koji se nalazi 350 metara od jedne od najljepših breljanskih plaža platit ćete 665 eura (1300 KM). Ako uzmemo u obzir četveročlanu obitelj, roditelje s dvoje djece, sedmodnevni boravak na jugu Dalmacije mogao bi koštati gotovo 2000 eura ili 3911 KM (cijene za djecu su obično niže).

Uzimajući u obzir ostale troškove, od putovanja, hrane, turističkih posjeta, za prosječan boravak na moru četveročlana obitelj treba izdvojiti u najmanju ruku 2500 eura, što je 4889 KM. Za dvije osobe jedno noćenje u apartmanu u Splitu stoji od 80 pa sve do 400 eura, što je od 156 do 782 KM, pisao je ranije Kroativ.

U mnogim ponudama u tu je cijenu uključen samo doručak. Cijene u Istri, ali i ostatku Jadrana u istom su cjenovnom rangu, a početne cijene apartmana za iznajmljivanje porasle su na oko 80 eura (156 KM), i to u jeftinijoj varijanti. Kada je pak riječ o Crnoj Gori, cijene su malo pristupačnije. Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutačno se kreću između 100 i 150 KM ili više.

Sve popularnije, upravo zbog cijena, su dalje destinacije poput Grčke, Turske, Albanije i Egipta, što tvrde i iz agencija koje bh. građanima nude i plaćanje ljetovanja na rate. – U ponudi imamo plaćanje na rate. Ta opcija je također vrlo popularna, a plaćanje se vrši u 12 ili 24 rate – kazala nam je nedavno djelatnica sarajevske agencije za putovanja.

Nezavisne su provjerile i kako se kreću cijene u kafićima i restoranima u Makarskoj. Samo za ručak ili večeru s pićem u restoranu bit će potrebno izdvojiti minimalno 120 KM za četiri osobe, i to ako se odluče za tjesteninu, rižoto ili ćevape.

Cijene hrane i pića

Za nešto drugo s jelovnika, primjerice ribu ili meso, potrebno je izdvojiti znatno više novca, a kad na to dodate kolač ili sladoled, jedan obrok za četvero košta oko 200 KM.

Svakako ćete jeftinije proći ako kuhate u vlastitoj režiji, ali teško da će netko odlučiti kuhati na odmoru pa će tako jedan obrok u restoranu s pićem za dvoje odraslih i dvoje djece koštati minimalno 60 eura, odnosno oko 120 KM. Naravno, mnogi će se odlučiti ispijati kavu, piće ili koktele na obali mora, a u restoranima i kafićima na makarskoj obali šalica kave košta 1,80 eura (3,52 KM), kapučino 2,50 (4,90 KM), a Nescafe 2,30 eura (4,50 KM), dok sokovi poput Coca-Cole, Schweppesa i Fante koštaju 3,30 eura (6,45 KM).

S druge strane, kugla sladoleda košta 2,50 eura (4,89 KM), malo pivo od 4 do 5,50 eura (7,80 do 10,76 KM), dok pivo od 0,5 l košta od 4,50 do 6,30 eura ili 8,80 do 12,30 KM. Osim toga, decilitra vina u restoranu košta pet eura, dok cijene koktela idu od 10 do 12 eura, što je od 19,56 do 23,47 KM.

srp 1, 2024

Večernji list

Glas naroda

Kradeze je opljačkao narod tako da su i ugostitelji digli cijene pa će samo tajkuni i ratni profiteri na more. Rvacka sirotinja na rijeku ili u intex bazen.

Sreća naša da nemamo godišnjeg odmora, pa ni ne možemo na more duže od dan xD

Vrhunski crni humor! Ha ha ha... Čestitke

Ko more na more taj voli Rvacku...

Jašta

Treba netko ostavit život u Njemaćkoj,Švicarskoj jest stare kobasice,svinjske papke da bi ušparao i kupio stan ili kuću da bi djeca uživala od apartmana.Na kraju se braća i sestre posvade čije je čije a ovi što su zaradili uzemlju počivaj vječno.

Još vi niste vidili šta je skupo.

Kakvo ljetovanje, Intexov bazen kući i sve na pladnju i prodaju se ko nikad.

Ebem mater tebi i rvackoj

Izdajen kat kuće u Sipovaci sa intex okruglim velikim bazenom, cijena 35km za dan. Morete u mene

Kud baš Šipovaču nađe

Jeste li provjerili cijene smještaja u BiH,ništa ne odudaraju od Jadrana . Državljani BiH nisu u mogućnosti ni ljetovali ni zimovati ni u svojoj državi ako uzmemo u obzir budetnu košaricu. Jadran je skup bez daljnjeg ali ima i što ponudit jer nije bez razloga svjetski poznata destinacija dok BiH još treba doći na taj nivo ,a cijene su momentalno uskladiti sa top svjetskim destinacijama.

Za većinu bh,građana turistički aranžmani ljetovanja nemoguća misija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari