Polovina tužiteljstava u BiH bez istraga za visoku korupciju u koju spada i ŽZH

ljubuski.info

Polovina tužiteljstava u Bosni i Hercegovini za tri godine nije pokrenulo niti jednu istragu za kaznena djela visoke korupcije, pokazala je analiza koju je Transparency International u BiH (TIBiH) predstavio danas u Sarajevu.

Tek jedan od devet tužitelja koji rade na predmetima gospodarskog kriminala i korupcije tijekom 2023. godine pokrenuo je istragu za visoku korupciju ili tek 0,11 posto.

Loše pokazatelje rada pravosuđa na suzbijanju visoke korupcije upotpunjuje činjenica da u devet od ukupno 18 tužiteljstava u BiH (Županijsko tužiteljstvo BPŽ, Županijsko tužiteljstvo ZHŽ, Županijsko tužiteljstvo HBŽ, Županijsko tužiteljstvo Posavske županije, OJT u Prijedoru, OJT u Banjoj Luci, OJT u Doboju, OJT u Bijeljini i OJT u Istočnom Sarajevu), nije pokrenuta niti jedna istraga za kaznena djela visoke korupcije u razdoblju od 2021. do 2023. godine.

Iako se očekivalo da odgovornost za procesuiranje visoke korupcije u RS s okružnih bude prenesena na Posebni odjel Republičkog javnog tužiteljstva, činjenica da je i ova institucija u razdoblju od tri godine imala samo četiri prijave u radu i tri optužnice za visoku korupciju, govori o generalnom nedostatku rezultata.

Blaga kaznena politika

Osim toga što se korupcija ne procesuira, kaznena politika za ova najozbiljnija kaznena djela je suviše blaga, pa su sudovi u BiH od 2021. do 2023. u okviru 18 osuđujućih presuda u predmetima visoke korupcije izrekli kaznu zatvora u tek 11 slučajeva, dok je u 7 presuda izrečena uvjetna osuda, pokazuje analiza TI BiH.

Ovi podaci predstavljeni su u “Analiza efikasnosti procesuiranja visoke korupcije” koja je predstavljena u tijeku konferencije “Kako do uspješnijeg procesuiranja predmeta korupcije” održanoj u Sarajevu. Veleposlanik Norveške u BiH Nj. E. Olav Reinertsen kazao je na otvaranju konferencije kako civilno društvo ima ključnu ulogu u praćenju vlasti, informiranju građana i osiguravanju implementacije zakonskih odredbi.

''Nakon desetljeća ulaganja i učenja, nastavljamo svjedočiti ključnoj ulozi koju civilno društvo ima u praćenju rada vlasti, informiranju građana i osiguravanju primjene zakona. Vladavina prava se ne odnosi samo na institucije i nove zakone, već i na ljude koji ih provode i poštuju. To zahtijeva kontinuirani nadzor, odgovornost i posvećenost postizanju više kvalitete i veće efikasnosti'', izjavio je Reinertsen.

„Dijagnoza stanja u pravosuđu već je godinama ako ne i desetljećima jasna – stanje potpune institucionalne zarobljenosti pravosuđa od strane političkih elita i organiziranog kriminala koji djeluju u simbiozi. Nažalost, kao reakciju na taj kompleksan problem, imamo fingiranje pravosudne reforme, što sasvim očekivano za posljedicu ima daljnje pogoršanje stanja u pravosuđu“ naveo je u tijeku svog obraćanja Srđan Blagovčanin, predsjedatelj Upravnog odbora TI BiH.

Rješavanje sitnih slučajeva

Visoka korupcija u Bosni i Hercegovini se uglavnom ne procesuira, a kad se to i dogodi, pravosuđe u BiH pretežno rješava sitne slučajeve, dok velike korupcijske afere prolaze često bez odgovora, a sve to prati neproporcionalno blaga kaznena politika.

Takva situacija, osim što ozbiljno podriva povjerenje u pravosuđe koje obiluje aferama, dovodi do razaranja institucija, uspostavljanja potpune političke i klijentelističke kontrole nad njima, što u konačnici vodi do krajnjeg rušenja koncepta vladavine prava, jedna je od poruka konferencije.

Prezentirani rezultati rada pravosuđa u procesuiranju kaznenih djela korupcije samo potvrđuju nalaze istraživanja Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2023. godinu, koje pokazuje da BiH ima najnižu ocjenu u regiji Zapadnog Balkana i značajno je u padu po stupnju percepcije korupcije, izgubivši sedam CPI bodova u posljednjem desetljeću.

Konferencija, koju je organizirao Transparency International u Bosni i Hercegovini u sklopu projekta SMART Balkan koji financira Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, okupila je predstavnike pravosuđa i druge relevantne aktere s ciljem razvijanja konkretnih rješenja za efikasnost pravosudnih procesa u BiH.

Hercegovina.info

Glas naroda

Za stanje u društvu isključivo su odgovorni tužiteljstvo i policija. Prijave zataškavaju i odbijaju jer policiji uradi istragu traljavo u dogovoru s tužiteljstvom. Nema dokaza. Dokaze nisu ni tražili.

Sve više policije,više kriminala i narod sve plaća.

Nema institucije bez zaštitara znači boje se

Zašto je sklonjena krivična prijava protiv ravnatela civilne zaštite

Jurko će sve to "riješiti"

Pola hdz ,pimilova Čavara i ovo sto osude hdz pomiluje da nije sramota pomilovali bi Fadila ,kome oči mažete ,a sud nevaIja 1 sudac primjer Martin Martinovic rjesi 20 predmeta godišnje al je placen do bro ,boli ga briga pomalo narod placa zabavu

Ševu za predsjednika suda ,a Gordana i Oleg zamjenici.

Tko je to na svijetu sam sebe zatvorio

Samo imovinu pročitajte,i znat ćete ko je pod korupcijom.Pravite se blesavi,pa osnivate komisije i povjerenstva koja beru plaće,a sve na istom mjestu.Imovinu pod kontrolu..

Županijsko tužiteljstvo ŽZH sabotira sve istrage koje su povezane sa udbaškim HDZ-om BiH. Svi tužitelji i glavna županijska tužiteljica Vesna Ćavar stalno donose odluke da se neće provoditi istraga, iako se radi o teškim kaznenim djelima krivotvorenja i upotrebe krivotvorene službene isprave i kaznenim djelima pokušaja ubojstva, a za kaznena djela ubojstva sabotiraju i otežu postupke. Mnoge kaznene prijave jednostavno sakriju, ostave u ladicu i po njima ne postupaju. Još se nije dogodilo da je neki HDZ-ov dužnosnik zbog zloporabe položaja ili nesavjesnog rada u službi snosio kaznenu odgovornost, niti suci i tužitelji snose kaznenu odgovornost zbog zloporabe položaja, nesavjesnog rada u službi ili povrede zakona od strane suca ili tužitelja. Stanje u pravosuđu je dovedeno do jednog apsurda, bolje je bilo komunističko nego ovo HDZ-ovo udbaško pravosuđe. Zbog toga u ŽZH vlada jedno opće bezakonje!

A sta tek reci za zataskavanje i neprocesuiranje ratnih zlocina za ubojstva djece.Nikoga nije stid kad se na koncu mnogih komemoracija kaze -za ovaj zlocin jos nitko nije odgovarao-.Kako je to moguce, kako je to moguce?

Ne spada nego je prva

Županijsko tužiteljstvo neće da provodi istragu protiv HDZ-ovaca koji političkim protivnicima postavljaju otrove po nekim ministarstvima.

Toj beogradskoj udbaškoj bandi, koja ima zaštitu policije i tužiteljstva, specijalnost je napadati djecu branitelja i protivnika udbaškog HDZ-a. Prvi koji je počeo napadati djecu branitelja bio je zadnji šef Udbe Slobodan Boba Božić, a to se nastavilo preko slušbi ministra sigurnosti Bariše Čolaka i Dragana Čovića.

Polovina tužiteljstava u BiH bez istraga za visoku korupciju u koju spada i ŽZH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari