Međugorje: 43. obljetnica Gospinih ukazanja

ljubuski.info

Danas se u svetištu Kraljice Mira u Međugorju obilježava 43. godišnjica od Gospinih ukazanja.

Hodočasnici iz BiH i Hrvatske od kojih su brojni stigli pješice iz obližnjih mjesta, ali i iz Austrije, Italije, Njemačke, Poljske, SAD-a i drugih zemalja svijeta sudjelovali su na misama i drugim okupljanjima, te su se penjali na mjesto prvih ukazanja Blažene Djevice Marije na Podbrdu.

Predsjednik Udruge hotelijera, ugostitelja i iznajmljivača soba u Međugorju Mario Vasilj kazao je Feni kako u Međugorju trenutno borave deseci hiljada hodočasnika iz svih krajeva zemaljske kugle.

''Popunjenost smještajnih kapaciteta je dobra i mislim da u ovoj sezoni imamo veću popunjenost i veći dolazak hodočasnika u odnosu na proteklu godinu'', kazao je Vasilj.

Dodao je i kako hodočasnici ove godine duže ostaju u Međugorju te da su očekivanja za ovu sezonu jako dobra.

''Očekujemo da će i osmi i deveti mjesec biti dobro popunjeni. To su dva vrlo važna mjeseca za hodočasnike u Međugorju, prvenstveno osmi mjesec kad je Festival mladih i kad će vjerujem biti preko 30-40 hiljada hodočasnika svaki dan u Međugorju'', kazao je Vasilj napomenuvši kako se dolazak značajnog broja vjernika očekuje i za vrijeme ostalih velikih blagdana.

Izvanredni poziv na molitvu za mir uputila je vidjelica Marija Pavlović Lunetti. Ona tvrdi kako ima svakodnevna ukazanja Gospe te da je ona osobno pozvala na devetodnevnu molitvu na mjestu prvog ukazanja.

Molitva se govori na nizu svjetskih jezika, a s obzirom na situaciju u svijetu, sudionicima je, govore, osobito zanimljivo čuti molitvene zazive na ukrajinskom ili arapskom jeziku.

Više noći na međugorskom brdu u molitvi je proveo i ukrajinski biskup Jan Sobilo zazivajući mir u njegovoj zemlji i cijelom svijetu.

Naime, prema tvrdnjama šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. juna 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu, iznad mjesta Podbrdo kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. juna slavi kao godišnjica ukazanja.

Međugorje je od 1981. godine posjetilo više miliona hodočasnika i jedno je od najpoznatijih hodočasničkih odredišta u svijetu.

Vijest je odjeknula, unatoč pokušaju suzbijanja tadašnjih komunističkih vlasti, te je fenomen počeo privlačiti vjernike iz cijelog svijeta. Međugorje je i danas jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u katoličanstvu.

Sveta Stolica osnovala je posebno povjerenstvo za istraživanje međugorskog fenomena koje je svoje izvješće predalo Kongregaciji za nauk vjere, a konačni sud o svemu dat će papa Franjo.

Bljesak.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari