Studenčani na Smotri folklora Ličko-senjske županije

U petak i subotu, 21 i 22.svibnja, u Otočcu je održana dvanaesta po redu Smotra folklora Ličko-senjske županije na kojoj je nastupilo 19 kulturno-umjetničkih društava. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Ličko-senjske županije i grada Otočca smotru su uspješno organizirali “Gacko pučko otvoreno učilište“ i KUD Otočac.

Na Smotri je nastupilo i HKUD „Studenčica“ iz Studenaca što je ujedno bio prvi nastup jednog KUD-a izvan granica Republike Hrvatske. Studenčani su u Otočac doputovali u petak poslije podne gdje su ih dočekali domaćini i smjestili po kućama.U petak navečer birala se najljepša nošnja iz Ličko-senjske županije u dvije kategorije, stariji i mlađi par, te izbor najljepše odjevene djevojke u narodnoj nošnji koja će predstavljati Županiju na manifestaciji „Brodsko kolo“ u Slavonskom Brodu.

ljubuski.info

Peteročlani stručni žiri na čelu s Josipom Forijanom, etnologom iz Zagreba, izabrao je najbolje u sve tri kategorije: najljepšu nošnju u kategoriji starijeg para imao je domaćin, KUD Otočac, u mlađem paru titulu je ponio par iz KUD-a „Kraljica Katarina“ iz Donjeg Lapca, dok je najljepše odjevena djevojka iz KUD-a „Lipa“ iz Sinca. Izbor je održan u prepunoj dvorani Pučkog učilišta u Otočcu, a za dobar ugođaj pobrinuli su se pjesmom i plesom članovi KUD-a „Željezničar“ iz Zagreba.

ljubuski.info
Najljepša djevojka

ljubuski.info
Najljepša nošnja

U subotu ujutro domaćini su za goste iz Studenaca organizirali izlet na izvore rijeke Gacke, a potom je priređen zajednički ručak koji je protekao u veselom raspoloženju. Ličani su se svojski potrudili da Studenčanima ovaj nastup ostane u dugom sjećanju, dobrodošlica se osjetila na svakom koraku, od članova KUD-a do gradonačelnika Otočca i župana Ličko-senjske županije.

ljubuski.info
Na izvoru Gacke

Poslijepodne su župan Milan Jurković i gradonačelnik Mario Barković priredili prijem predstavnika svih društava i folklornih skupina i razmijenili darove. I na prijemu su posebno predstavljeni gosti iz BiH, a tom je prigodom „pao dogovor“ da će na „Ljubuško silo“ doći i KUD Otočac, te župan i gradonačelnik ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti.

ljubuski.info
Prijem kod župana i gradonačelnika

Svečani mimohod krenuo je u 17 sati ispred škole, a završio na bini ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta.

ljubuski.info
Defile

ljubuski.info
Bećarine

ljubuski.info
Veseli Benkovčani

Nakon nastupa svih devetnaest društava za posjetitelje je organiziran koncert tamburaškog sastava „Kočije“ iz Valpova, a zajednička večera organizirana je hotelu Branimir. Za neviđeni štimung pobrinuli su se članovi KUD-a „Branimir“ iz Benkovca koji su s neobičnim instrumentima (burila, kante od jupola, toljage, lik, poluosovine…) i izvanrednom pjesmom sve u hotelu digli nage, a pjesmom i igrom dobro su ih pratili raspjevani Studenčani i domaćini.

Radio Ljubuški [ 99,4 MHz ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari