Moguća pojava denga groznice u ŽZH

ljubuski.info

U Bosni i Hercegovini prisutan je tigrasti komarac koji prenosi denga groznicu, tropsku bolest.

Ovo je potvrdila epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Ona je objasnila što pogoduje razmnožavanju ove vrste komaraca.

Vrućina i vlažna područja pogoduju razmnožavanju tigrastih komaraca. Vode stajačice te odlagališta smeća koja se redovno ne čiste također pogoduju nakupljanju tih komaraca, a oni se u tim vodenim i prljavim dijelovima razmnožavaju. I visoka temperatura zraka mu pogoduje da opstaje i razmnožava se – navodi dr. Jurić.

Također je istaknula da sve jači toplotni valovi i zagrijavanje Zemlje dovode do toga da se denga širi i na one zemlje u kojima ranije nije prijavljivana.

Denga groznica je rasprostranjena od Azije, Amerike, južne Europe, a najviše oko Ekvadora. Sada, globalnim klimatskim promjenama, zatopljenjem i porastom koncentracije vlage, ta bolest se raširila i na druge zemlje. Mi trenutno u ŽZH nemamo prijavljenih slučajeva obolijevanja od denga groznice, ali ne bi nas iznenadilo da se pojavi. Očekujemo da će uskoro krenuti – kaže dr. Jurić.

Epidemiologinja je dala i savjet kako izbjeći napad tigrastog komarca, a samim time i moguće obolijevanje.

Savjet građanima je da izbjegavaju izlaske rano ujutro i pred mrak jer je tada koncentracija komaraca najviša. Koristite zaštitna sredstva ako morate izaći iz kuće u navedeno vrijeme. Također, na prozore staviti mreže koje će spriječiti ulazak komaraca – savjetuje dr. Jurić.

Ako idete u prirodu, dodaje dr. Jurić, obvezno nositi odjeću dugih rukava i nogavica, najbolja je odjeća od lana.

U slučaju povišene temperature, navodi dr. Jurić, koju prati osip, odmah se javiti liječniku.

Simptomi denga groznice su povišena temperatura, osjećaj malaksalosti, slabost, gubitak energije i karakterističan osip koji sliči na ospice.

Bolest se utvrđuje laboratorijski i kada potvrdimo da je denga, kreće se u liječenje. Kako nema lijeka za ovu groznicu, mi liječimo simptome, snižavamo temperaturu, upale, jačamo imunitet i čekamo da se organizam sam izbori. Komplikacije su moguće, ali mi liječimo i komplikacije – navela je dr. Jurić.

Dnevni avaz

Glas naroda

Ovoj je bas dosadno,morat ce novi silikon,ovaj je pri kraju ...

Eto babe kukače, naravno da me izdu komarci dok po noći napojim kuruz.

ko tebe placa

Kad idete u prirodu sve smetlje ostavite u istoj isto kao na Čeveljuši na plaži ono nema ni u romskoj mahali. Volimo Rvacku!

Najjači su mi oni što dođu na rijeku kupat se pa ponesu šampona i sapuna! Šta kod kuće nemaš vode pa se tu moraš sapunat? Ne misle da time štete biljkama i životinjama u vodi

Đa'ti odnija denga g.zuicu, triba tebe izdengečit ...

Kaze nemojtw izlazit u rano jutro i navečer, a ni u prirodu? Pa kad onda da izlazim, po čelopeku u dva sata? Znači, zatvorite se i ne idite nigdje

Ma jok na Čeveljušu i poneseš smokia ,čipsa ,štapića i ručnik i nekoliko limenki i kad pođeš kući sve to ostaviš na plaži. Tako rade svi Rvati koji naravno vole Rvacku više od svega!

Uh kako me prepade ovo strašilo. Ma ostupi đ.vle od kršćene duše. Okani se ti nas i idi nesto pametno radi

Eto denga komaraca ne izlazite naveče iz kuće.

Da je nije komarac u bembele ubo pa natekle?

Ona ima menga groznicu.

ovo je samo skretanje paznje sa slabosti zdravstvenog sistema i korupcije u skb mostar, jer ako vas ubode komarac,doktor vas salje na ct snimak,pa specijalista traži magnetno snimanje pa dok dobijete termin za snimanje možete otplatiti kredit za grobnicu

Eto Boga ubit ce te Eto djavla odnice te. Ma nek ubije nek nosi sve. Uvjek neka ispiracina mozga. Suti trpi skloni se od bud.le postivaj . Ma zivi po svojoj glavi

Najbolje se CJEPIT idući mjeseci su ključni.

Samo vi puštajte debele gmo "sterilne" komarce u svrhu prevencije pa ćete dobit teenage mutant ninga mosquitoes

Saharski pjesak koji to nije,komarci,oluje,grad,... ide po redu.

Moguće je kako su marsovci sletili ,kako će padati kiša,

Meni se cini da ova ima groznicu od rodenja sram te bilo pusti ovaj napaceni narod da zivi negativnu energiju, siri medu sotonom.. Prekrsti se i idi moli Boga da imas malo mira dusevnog.dosta je vase lazi fuj.

Moguća pojava denga groznice u ŽZH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari