Prošle godine iseljenici poslali 5,7 milijardi maraka

ljubuski.info

Informacija da je samo u prošloj godini bh. iseljeništvo u domovinu poslala iznos viši od tri godišnja proračuna Sarajevske županije ili nešto manji od entitetskog proračuna u RS, na najbolji način pokazuje razmjere egzodusa iz BiH, ali i potreba onih koji ostaju živjeti u njoj.
Više od ulaganja

Prema podacima Centralne banke BiH, u prošloj godini ukupne doznake iz inozemstva iznosile su rekordnih 5,26 milijardi maraka i za 307 milijuna su bile veće nego u prethodnoj godini. U 2021. godini ukupne uplate iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi KM.

Svake godine doznake dijaspore rastu i to sigurno ne zato što dijaspora šalje više sredstava, već, nažalost, zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od direktnih stranih ulaganja, kaže profesor Internacionalnog Burch univerziteta Ermin Cero.

Domaća ekonomija

Dodaje da iznosi koje od svojih zarada u zapadnoj Europi i drugim dijelovima svijeta odvajaju radnici iz BiH održavaju domaću ekonomiju.

Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će uplate vjerovatno biti smanjene iz više razloga - zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka direktnih obiteljskih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina... To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati potencijalni pad koji možemo očekivati, ističe Cero.

Kako usporiti odlazak

Slaže se s ocjenom da pitanje kako usporiti odlazak stanovništva gubi smisao u vremenima kada političari svako malo izazovu novu krizu, jer osnovni uzrok egzodusa iz BiH, koji se broji stotinama tisuća mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, više i nema toliko veze s ekonomskom situacijom, koliko s osjećajem nesigurnosti i besperspektivnosti.

Glas naroda

Da pošaljemo 50 milijardi nebi bilo dosta za ove u partiji.

Ah tja, potrudite se malo, dajte barem tri milijarde da vas džaba nismo poslali u bili svit...

Od kad ste otisli ovamo nema seoskih lopova. Neka vas gore, poslacemo vam i para.

Dašta, moreš kazan za rakiju napokon prid kućom ostavit...

taman toliko paraziti ukrali

Odkad su otisli mores sve ostavit otvoreno nece niko nista ukrast.Neka nji gore netrebaju nista slat a mi imamo svoj mir u svakom pogledu.

Sad ćemo obilazit otvorene prazne kuće kad dođemo na godišnji,stavite nešto u frižider,nemoj da opet samo pašteta bude

Za ove pripametne što ljude nazivaju lop.o.vi.ma: Jedan (Bog) je poslao svog Sina u dijasporu (Egipat) dok ne pomru krvnici i diktator (Herod)... ;)

zato su proračuni puni novca za plaće mnogih uhljeba ulizica savjetnika itd

ima li itko podatak koliki je bro savjetnika neka javnost zna za uhljebe

Prošle godine iseljenici poslali 5,7 milijardi maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari