U godini dana 14 novih zahtjeva za posvojenje djece bez rezultata

ljubuski.info

Različitim mjerama i aktivnostima Centar za socijalni rad Ljubuški skrbi se i pruža pomoć potrebitima. Različiti su oblici zbrinjavanja i osiguravanja uvjeta za kakav-takav život, premda je društvena pomoć sama po sebi najčešće nedovoljna da bi se u nekoj prihvatljivoj mjeri zadovoljile svakodnevne ljudske potrebe.

Sredstva za život

Materijalno neosigurane i za rad nesposobne osobe, koje nemaju sredstava za uzdržavanje i ne mogu svojim radom osigurati potrebna sredstva za život, a nemaju ni srodnika koji su, po zakonu, obvezni o njima se brinuti, primaju stalnu socijalnu pomoć i jednokratnu novčanu pomoć.

U 2023. godini stalnu socijalnu pomoć u Ljubuškom koristilo je 146 obitelji, pri čemu je 37 osoba bilo sukorisnik. Primale su po 180 KM mjesečno. Ukupno im je isplaćeno 318.720 KM, a sredstva je osiguralo županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi u Grudama.

Proveden je odgovarajući postupak za prestanak prava za 15 korisnika zbog smrti korisnika, zasnivanja radnog odnosa, smještaja u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite, promjene mjesta prebivališta… Dvije osobe s invaliditetom, korisnici stalne socijalne pomoći, zasnovale su radni odnos.

Za priznavanje prava na stalnu socijalnu pomoć vodio se postupak za 25 osoba i svi su pozitivno riješeni. Jednokratna novčana pomoć odobrava se socijalno ugroženoj osobi ili obitelji koja zbog trenutačnih materijalnih ili zdravstvenih teškoća nije u mogućnosti podmiriti najosnovnije životne potrebe.

Taj vid pomoći osiguravaju Grad Ljubuški i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ, a povremeno daje i županijsko Ministarstvo financija. U prošloj je godini Gradskoj upravi Ljubuški upućen 351 zahtjev za jednokratnom novčanom pomoći. Svi zahtjevi su prihvaćeni i realizirani, za što su isplaćene ukupno 122.704 KM.

Stalnu socijalnu pomoć u Ljubuškom lani je koristilo 146 obitelji, pri čemu je 37 osoba bilo sukorisnik. Primale su po 180 KM mjesečno. Ukupno im je isplaćeno 318.720 KM

Županijskom Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi upućen je 61 zahtjev za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, svi su realizirani u ukupnom novčanom iznosu od 34.940 KM. Odobrena su i dva zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć za troškove pokopa korisnika stalne socijalne pomoći, oba su ostvarena.

Županijskom Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi upućeni su zahtjevi za plaćanje troškova pokopa za korisnike stalne socijalne pomoći, a realizirani su u novčanom iznosu od 800 KM. Županijskom Ministarstvu financija upućeno je osam zahtjeva na jednokratnu novčanu pomoć, svi su odobreni i provedeni.

U ljubuškom Centru za socijalni rad prakticira se i privremena jednokratna pomoć ili naturalno davanje materijalno neosiguranoj osobi ili obitelji koja se nađe u stanju socijalne potrebe zbog više razloga: smrti jednog ili više članova obitelji, liječenja, odlaska i povratka s liječenja, otpuštanja s izdržavanja kazne zatvora, izvršenja odgojne mjere, elementarne nepogode, iznenadnih nesretnih događaja u obitelji i drugih okolnosti koje uzrokuju stanje socijalne potrebe.

Na traženje stranke izdane su 134 potvrde za ostvarivanje građanskih prava. Izdano je 45 preporuka za ostvarivanje humanitarne pomoći od talijanske nevladine organizacije “Regina della pace” u predstavništvu u Zvirovićima, Čapljina. Za 30 obitelji korisnika stalne socijalne pomoći osiguran je ogrjev (drva) za zimu

Stručni djelatnici Centra pružali su potrebitima i niz drugih vidova pomoći kao što su: savjetodavni rad, individualno savjetovanje odraslih u rješavanju partnerskih, roditeljskih, statusnih i drugih teškoća, pružanje kontinuirane socijalne i psihološke pomoći pojedincima i obiteljima u krizi.

Pružana je i pomoć u ostvarivanju određenih prava u drugim ustanovama (pisanje molbi, žalbi i drugo), potom pratnja u odlasku na liječničke kontrole u SKB Mostar, pratnja u odlasku na povjerenstvo za ocjenu radne sposobnosti i postotka invaliditeta i povjerenstvo za kategorizaciju djece ometene u psihičkom ili fizičkom razvoju i drugo.

U 2023. godini Centar za socijalni rad Ljubuški primio je 14 novih zahtjeva za potpunim posvojenjem djece i jedan zahtjev za dostavu podataka o mogućim posvojiteljima. No, nažalost, posvojenja nije bilo. Doneseno je jedno rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje udomiteljstva.

Primljena su četiri zahtjeva za dostavu podataka o potencijalnim udomiteljima. Centar je tijekom godine vršio nadzor nad udomljenjem jedne malodobne osobe na području svoje mjesne nadležnosti.

Večernji list

Glas naroda

Morate posvojit Viktora štace jadan izgubio se vozajuci gdje su nestali bazeni viki ,iz gradskog vrtica

Posvojite Vikija i tojoty,treba mu dati ime vegeta u sve je umjesan

Socijalna ustanova za zaposlenike a za sirotinju ne mari

Kad god dodješ nisu u uredu sramota kolko ih je

Mup radi do 2 svi se pokupili ,moj bebek staje meka stolica ,tko vas placa

Bebek ce brzo pa pa.

Pravim mušku dicu po kućama

U godini dana 14 novih zahtjeva za posvojenje djece bez rezultata
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari