Je li vlast svjesna enorminih poskupljenja, troškovi života sve veći

ljubuski.info

Cijene u Bosni i Hercegovini odavno premašuju skromne džepove građana. Nerijetko su i više u odnosu na pojedine zemlje Europske unije.

A bh. standard značajno ispod. Prosječne plaće nedostatne su da pokriju osnovne troškove iz potrošačke korpe. Dok se građani muče, politika nastavlja obećavati. Čekaju li nas u narednom razdoblju nova poskupljenja, ali i nova zaduženja?

Od davno obećane minimalne plaće od tisuću maraka u Federaciji BiH, za sada nema ništa. Akcije zaključavanja osnovnih životnih namirnica, nisu pomogle građanima da prebrode, kako mnogi kažu, svakodnevno divljanje cijena.

''Nikad ne znate kad dođete, ja vidim jednu cijenu jedan dan, taj račun, drugi dan dođem već druga cijena. Nikad ne mogu sračunati kod kuće, hoću to kupiti, pa ponijeti toliko, uvijek moram imati rezervu, jer uvijek vas iznenadi nova cijena.

Nikad cijena nije manja, uvijek je veća. Ja otišla da kupim neki dan jabukov ocat, naš proizvod, vidim onaj naš grb, obradovala se, marka i dvadeset, kad sutra dan marka i četrdeset'', kaže jedna građanka.

U travnju je prosječna plaća u Federaciji BiH iznosila oko 1.300 maraka, dok je potrošačka korpa dosegla gotovo 3 tisuće. Prosječna plaća za travanj u Republici Srpskoj iznosila je oko 1.400 maraka, a potrošačka korpa preko 2.600.

Najteže je penzionerima gdje je prosječna penzija tek iznad petsto maraka u oba entiteta.

Na pitanje jesu li svjesni enormnih cijena, i planiraju li korake koji bi olakšali građanima, vlasti u Federaciji BiH, koliko toliko, bar deklarativno svjesni situacije.

''Smatram da ono što smo obećali moramo ispuniti kada je u pitanju minimalna plaća, ok, privremeno rješenje dok se izmijene svi ti zakoni jest taj neoporezivi dio koji može kompenzirati taj iznos do minimalne plaće, a da poslodavcima ne raste trošak na doprinose'', kaže Arman Zalihić, delegat u Parlamentu FBiH (SDP).

Aljoša Čampara, izaslanik u Parlamentu FBiH (NiP), kaže da se nada da će Vlada iznaći rješenja pa i neke jednokratne pomoći novčane za penzionere, ali smatra, i kroz neke izmjene zakona da će se moći doći do boljih uvjeta i povećanja mirovina za naše umirovljenike.

U Republici Srpskoj pak, kažu vladajući, ekonomsko stanje iznad prosjeka.

''Ja moram reći da je životni standard u Republici Srpskoj u mnogome poboljšan u posljednjem razdoblju , da smo imali ozbiljan rast prosječne plaće, da smo imali ozbiljan rast minimalne plaće, da je minimalna plaća u RS trenutno najviša u regiji, da je mnogo viša nego u Federaciji BiH'', navodi Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.

O čestim zaduženjima Republike Srpske, stranke koje su na vlasti, rijetko govore. No, ekonomski stručnjaci tvrde već izvjesno vrijeme, neodgovorno fiskalno ponašanje, doći će na naplatu.

Ide li tim putem i entitet Federacija BiH? Capital piše kako se Vlada, putem obveznica proteklih mjeseci zadužuje za milijunske iznose. Tako je, prema podacima Capitala, ukupno zaduženje ovog entiteta na burzi, od početka godine, premašilo 200 milijuna maraka. Pokušavaju li se time krpiti proračunske rupe?

''Umirovljenici su imali neke svoje zahtjeve, neke smo uvažili, ja se nadam da ćemo ih ispoštovati, a odnose se na isplatu eventualne jednokratne pomoći u rebalansu budžeta, obećali smo da ćemo isplatiti tu pomoć, u kojem iznosu, ne možemo obećati, s obzirom na to da ne možemo znati kojim ćemo sredstvima raspolagati u samom rebalansu'', rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

''Pravi udar tek slijedi''

Pravi udar, smatraju mnogi, tek slijedi. FERK je nedavno odgodio sjednicu na kojoj se trebalo razmatrati poskupljenje struje. No, odluka neće izostati u narednom periodu i neće biti dobra, strahuje se.

''Što se tiče samog povećanja za građane ono nije baš kako Elektroprivreda kaže deset posto, ono je više od 12 posto, ali ono što građani trebaju znati ovo nije kraj, ovo je samo početak jer će biti 99 posto, ja sam uvjeren, još jedno povećanje cijene iduće godine, razlog je taksa na CO2, jer to će ući u proizvodnu cijenu EP jer i dalje je osnovni resurs za proizvodnju električne energije ugalj'', rekao je Almir Bečarević, ekspert za energetiku.

Još jedna razočarana građanka stala je pred naše kamere i prokomentirala najavljeno poskupljenje struje.

''Mi imamo struje za izvoz, a moramo plaćati, podizati cijene, to je minimalno. Naša politika ne misli o građanstvu, o životu građana, što misliš kad ima čovjek pet šest stoja mirovinu, kako će preživjeti'', kaže ona.

Ako i bude poskupljenja struje, izvjesno je, kažu upućeni, dodatni poremećaj na tržištu životnih namirnica, ali i goriva. Evidentno je da slijedi vruće ljeto, u kojem neće samo temperature biti visoke, nego i cijene.

Forbes

Glas naroda

Boli vlast k ,,,,,c Oni jedu i piju provlače zlatne kartice vozaju se sa službenim vozilima ,Pitajte Tonija kralja i Gradonačelnika Ljubuskog napuvali se ko žmurci

Kakve veze ima vlast sa tim? Pitanje je jesu li poslodavci svjesni? Prema ovom da svake godine pocisuju plaće, opet nam ne bi bilo dovoljno!

Kako nema vlast veze sa tim?
Pa pogledaj poreze koje naplaćuju. Kolika su davanja na veću plaću....

Svejedno kod nas svi daju pola na ruke, ne dotiče to njih

Niko se ne buni znači dobro je. Triba izlaziti na cestu šta čekamo više.

Je pa dame auto satare.ode mi penzja bojnika i CED.a

Okani se čovika
Šta si njemu lega na kosti radi lažne zapovjedne mirovine
U ljubuškom ima puno većih guuzonja koji imaju lažnu zapovjednu mirovinu

Vlast puna love, koga za narod briga. Narod je uvik bio jadan i navik ce biti tako ..

Zašto bi poskupljenje struje vodilo do poskupljenja goriva?

to je vlast koju ste sami izabrali i traje 30 godina mjenjajte na izborima

Kako vlast nema veze ,čije novce provlače na ručkove vecere na koristenje vozila u privatne svrhe ,educiraj se malo

Oni su sami pisali zakone za sebe jer žive kao vlastelini, a mi smo svi ostali kmetovi

Briga vlast oni to ne osjete

Osjetili, ne osjetili, oni će opet sebi povisit plaće

Najbolje je derat hrvatsku vojnu a imat 35 godina

Naj bolje bit u 50 odbora ,ko Elvis šoše i Toni kraljevic ,i zvjezda Milan Ševo samo derite

Evo ja pokušavam nešto uštedjet. Onda dođe mali servis, veliki servis, registracija, poskupi gorivo, treba gume minjat... ženi se neda kuhat ajd naruči, ajd nešto vani pojedi... crkne ovo, crkne ono i eto cijeli život samo životariš

Nisu svjesni,zato i nude jadno povecanje place od 7%.
Nek se hebu i oni i 7%,crkavica od 70KM,dok oni žderu,vozaju sluzbena vozila,oblace se u Varteksu sve za dzaba.

Zašto bi bila svjesna? Nebi ni mi bili svjesni da sami sebi možemo podizati plaće

Na kocusi najbolje pocet radit .dobri kuhari tamo

Ima neki miloš, piše im na majici

Zet iz klobuka e curo moja

Da nije knjaz Miloš iz Velike Smrdije

što fali trpit za Rvacku još barem 100 godina?
Tada HDZ-a neće bit? Zašto?
Neće bit stoke sitnog zuba

skup je rat, ovčice će dobiti gmo sjena nek pasu

Unda goni ovce u planinu

Kako će Vlast biti svjesna ičega kada im plaćamo sve. Mobitele,vozila, gorivo,auto-ceste,hranu ,servise

Ja dasam u vlasti bio bih još gori prema ovakvom narodu ovom narodu moreš radit što poželiš koji narod sve beskičmenjak do beskičmenjaka.

Upravu si možeš jašit na svakome sve sami bezkičmenjaci

Je li vlast svjesna enorminih poskupljenja, troškovi života sve veći
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari