Projektima Hrvata iz iseljeništva dodijeljeno više od 900.000 eura

ljubuski.info

Od planiranih milijun eura, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 906.000 eura za projekte od interesa za Hrvate u iseljeništvu, odnosno projekte njihovih neprofitnih organizacija te za socijalno ugrožene pojedince.
216 projekata

Potporu Ureda dobilo je 216 projekata, odnosno organizacije i pojedinci koju su ih prijavili, a jednokratnu financiju potporu 70-ak socijalno ugroženih Hrvata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu.

Najviši mogući iznos, 20.000 eura, dobio je samo jedan projekt, Dobrotvorno-karitativni susreti hrvatske zajednice u New South Walesu i Canberri kojeg je prijavio Hrvatski katolički centar ''Marija kraljica Hrvata'' iz Wollongonga u Australiji.

Znatno manje, 14.000 eura, pripalo je Kulturnom i pripomoćnom društvu Hrvatski dom u Montevideu, u Urugvaju, za aktivnosti povodom 96. obljetnice tog Doma, prenosi Hina.

Po 12.000 eura dobila su dva projekta iz Srbije - projekt organiziranog prijevoza učenika iza kojeg stoji Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice te projekt Srijemska biskupija kroz povijest – zalog za budućnost, kojeg je prijavila Srijemska biskupija iz Srijemske Mitrovice.

Udruga povratnika raseljenih i izbjeglih sjeverozapadne Posavine ''Posavljak'' Bijelo Brdo iz Dervente za završetak radova na vanjskom trgu, prostoru za okupljanje i zajedništvo Hrvata Bijelog Brda dobila je 11.000 eura.

10.000 eura Čitluku

Po 10.000 eura dodijeljeno je Mjesnoj zajednici Donja Blatnica, Čitluk u BiH za obnovu, odnosno unutarnje radove na mjesnom Domu kulture i Marini Stojak iz Salzburga za CroExpress - Informativni medij Hrvata izvan Hrvatske.

Ostali projekti i njihovi prijavitelji dobili su manje od 10.000 eura, a najmanje, po 1.000 eura, dodijeljeno je projektima Hrvatski pomoću lutke Udruge lutkara Stribor iz Zagreba, Želim ostati Jelene Glavaš iz Gruda, te projektu Mala kuharica djece dijaspore Anastasye Ležaić iz Belgije.

Jednokratne financijske potpore za 70-ak socijalno ugroženih Hrvata izvan Hrvatske, u BiH, na Kosovu i u Srbiji, kreću se od 350 do 1. 200 eura.

Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske novčana sredstva je dodijelio temeljem milijun eura vrijednog javnog poziva iz veljače, najvrjednijeg unatrag 10 godina. Posljednji takav poziv iz listopada prošle godine bio je vrijedan 880 tisuća eura, a onaj prije njega 800 tisuća eura.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari