Izbor 12 tisuća predsjednika i zamjenika biračkih odbora

ljubuski.info

Intenziviraju se aktivnosti na pripremi izbora koji će se održati u nedjelju, 6. listopada, a sada je na red došao i izbor predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, njih oko 12 tisuća, koji, podsjećamo, u skladu s nametnutim izmjenama izbornog zakonodavstva, ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je natječaj za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini, koji ostaje otvoren osam dana.

Uvjeti i obveze

Prijave na javni natječaj s potrebnim dokazima o ispunjavanju navedenih uvjeta kandidati će dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH elektronički, putem portala e-Izbori i aplikacije “Prijava za rad u biračkim odborima (predsjednici/zamjenici)” koji se nalaze na internetskoj stranici SIP-a BiH.

Kako su pritom objasnili, kandidat za predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora ne smije biti član političke stranke niti obavljati dužnost u tijelima političke stranke, udruge ili zaklade organizacijski ili financijski povezanim s političkom strankom niti smije biti uključen u bilo kakve aktivnosti političke stranke i mora moći obavljati svoje dužnosti na politički nepristran način.

Središnje izborno povjerenstvo BiH putem javnog natječaja angažirat će oko 12.000 predsjednika/zamjenika predsjednika biračkih odbora, a pritom su se osvrnuli i na zadaće koje čekaju buduće prve ljude biračkih odbora. Uz ostalo, predsjednik biračkog odbora rukovodi radom biračkoga odbora i s članovima biračkog odbora odgovara za zakonitost rada na biračkom mjestu, osigurava integritet procesa glasovanja i održava mir i red na biračkom mjestu i u njegovoj okolini, određuje dužnosti svakom članu biračkoga odbora, popunjava sve potrebne obrasce, osigurava da na biračkom mjestu ne bude oružja ili opasnih predmeta, rješava sva pitanja koja se odnose na identifikaciju i pravo glasa birača, pomaže biračima kojima treba dodatno objašnjenje o procesu glasovanja te evidentira u zapisnik o radu biračkog odbora vrijeme i okolnosti svih iznimnih događanja na biračkom mjestu.

Njegov zamjenik ima ista prava i dužnosti ako je predsjednik biračkog odbora odsutan prilikom glasovanja i/ili brojenja glasačkih listića. Osim novosti koje se tiču biračkih odbora, ove će se godine na izborima testirati nove tehnologije, i to u okviru triju pilot-projekata koji će se primijeniti u nekoliko gradova i općina.

Autentifikacija birača i transmisija rezultata bit će provedene na 165 biračkih mjesta u 10 općina i gradova, a to su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Bosanska Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik. Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića provest će se na statistički i demografski relevantnom uzorku od 145 biračkih mjesta u šest osnovnih izbornih jedinica: Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Bosanski Novi i Prijedor. Biometrijska identifikacija i autentifikacija birača pak će biti provedene na biračkim mjestima u Distriktu Brčko BiH.

Izbori su raspisani za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u FBiH, 10 skupština gradova u RS-u, 31 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Distrikta Brčko BiH. Zajamčena mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata.

Izbor 3200 vijećnika

Na ovim lokalnim izborima bit će izabrano 3200 vijećnika i 142 gradonačelnika/načelnika. Kada je pak riječ o troškovima, procjena je da će lokalni izbori stajati oko 19,000.000 KM. Predizborne aktivnosti stranaka već su uvelike počele, obilaze se biračke baze i temeljni ogranci, planiraju strategije nastupa, definiraju ključne teme...

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari